COHERÈNCIA, ACOMPANYAMENT I TESTIMONI, CLAUS DE LA PASTORAL EDUCATIVA

Mons. Sebastià Taltavull va ser l'encarregat d'obrir les II Jornades de Pastoral "In&Out", organitzades per la Fundació Edelvives.
Educadors, pastoralistes, teòlegs, pares de família, nins i sacerdots es van donar cita el passat dissabte 12 de maig a Madrid per a les II Jornades de Pastoral "In&Out", plataforma impulsada per la Fundació Edelvives que porta per lema "Pastoral de tu a tu".

Mons. Sebastià Taltavull va ser l'encarregat d'obrir les Jornades, presentant una proposta per la comunió amb un estil nou, més obert, en sortida, tal com propugna el papa Francesc. En la seva intervenció, el bisbe de Mallorca va reflexionar al voltant de tres conceptes: coherència, acompanyament i testimoni. "Donar notícia del que som, i mostrar-ho als altres", va convidar Taltavull. Va posar un èmfasi especial en l'escola, que "guanya identitat cristiana quan tota la comunitat educativa és testimoni viu del que s'intenta que sigui realitat, no només si té un projecte curricular".

"El repte és la credibilitat. Per això l'escola catòlica és cridada a assumir aquest repte, i a respondre-hi amb convicció", ha recalcat. Des de la base de l'eclesialitat: "L'escola catòlica, formant part d'un projecte més global, que és l'Església", per respondre a aquells que afirmen, en la societat actual, que "crec en Déu, però no crec en l'Església ni en els capellans". "Què podem fer per a una proposta de presència a tot arreu i que atregui la gent?".

"És necessària la presència del cristià enmig del món", va demanar Taltavull. "La presència dels laics no és per ser agents dins o des de les sagristies, és per estar enmig de la realitat. En el camp de la política, de l'ensenyament, la família, les associacions... tots els camps de la societat". I va demanar, amb paraules del papa Francesc, "evangelitzadors amb esperit, que resen i treballen".

Quina és la identitat pastoral de l'educador? "L'exemple és Jesús", va recordar el bisbe. "Hem de donar resposta enmig de les nostres situacions, tranquils, confiats i molt positius", advocant pel diàleg en tot moment.

"Un col·legi pot ser una comunitat cristiana", va acabar Taltavull, advocant per una comunitat "marcada per les preferències de Jesús: pels més pobres, els més febles, els que necessiten respirar, acompanyament... Hauríem de ser experts en humanitat", per "promocionar una cultura de la solidaritat i de la pau".

Les ponències i comunicacions van presentar experiències pedagògiques innovadores que estan sent aplicades amb èxit en diversos centres educatius.