SANT ANTONI BENEEIX ELS ANIMALS

Es tracta d'una de les festes més tradicionals de l'illa.
Celebracions eucarístiques i les tradicionals beneïdes marquen la dinámica de la festa de Sant Antoni a molts de pobles de Mallorca. Una de les més arrelades és la de Muro, on s'hi féu present el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, qui va convidar els mallorquins a no perdre les arrels d'aquesta festa: "El valor d'una festa és la fidelitat a una tradició", comentà.

L'horabaixa no faltaren les imatges d'animals que processionen pels carrers del poble per ser beneïts.

Sant Antoni Abat (Alt Egipte, 251? - 356) fou un monjo cristià pioner de l'eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria.

Sant Antoni, segons la biografia contada per sant Atanasi d'Alexandria, tenia 20 anys quan va sentir la crida de Déu: «Si vols ser perfecte, vés, ven el que tens i dóna-ho als pobres, i tindràs un tresor al cel; després vine, segueix-me» (Mt 19:21). Així ho va fer i es va retirar a una cova de Tebes. El diable el va temptar amb diverses, però sant Antoni s'hi va resistir.

La seva festa s'escau el 17 de gener. Com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb ells, com les beneïdes. A Mallorca la festa també compta amb la presència de grans fogueres i representacions de la vida del sant i els dimonis.