«TU CANVIES LA SEVA HISTòRIA», LEMA DE LA CAMPANYA ANUAL DE COOPERACIó INTERNACIONAL DE CàRITAS

Centrada en el lideratge de les dones, aquesta iniciativa cerca canalitzar donacions cap als projectes que Càritas recolza en 54 països.
Sota el lema "Tu canvies la seva història", Càritas llança per segon any consecutiu el mes de març la seva campanya anual de cooperació internacional. Orientada preferentment a la captació de donacions per a algun dels 203 projectes que l'organització està recolzant en 54 països de tot el món, aquesta acció busca, a més, ser una convidada a augmentar el compromís personal en la lluita contra la pobresa i la desigualtat en un món cada vegada més interrelacionat.

En aquesta edició, la campanya posa el focus en diferents realitats de dones amb nom i cognoms que, gràcies a l'acompanyament i treball realitzat amb Càritas, han aconseguit millorar les seves capacitats, enfortir els seus drets i accedir a una vida més digna.

El testimon d'Amina
Una de les experiències amb les quals s'obre la sèrie de testimonis que s'aniran visibilitzant dins de la campanya al llarg de les pròximes setmanes és el d'Amina, una dona de 27 anys que viu en un poble del Senegal.

"Un dia, en el mercat, —explica— una senyora em va contar que la seva germana havia anat a Càritas i que, gràcies a la formació rebuda, ara té un treball. L'endemà vaig acudir per a informar-me i vaig estar parlant molt de temps amb una persona que em va ensenyar una aula on joves com jo estudiaven amb un professor".

"Aquesta mateixa persona va visitar a la meva família per a parlar-los sobre la meva futura formació. Després d'estudiar i passar un examen, em vaig matricular per a ser auxiliar d'infermeria i vaig començar a treballar. Ara m'agradaria continuar estudiant per a ser doctora. Sé que ho aconseguiré!", afegeix.

Un treball que no coneix fronteres
La història d'Amina es repeteix en els 54 països dels cinc continents on la Confederació Càritas Espanyola secunda actualment un total de 203 projectes de cooperació al desenvolupament o de resposta a emergències naturals.

A través de les Caritas germanes i les seves esglésies locals, és possible dur a terme un treball de lluita contra la pobresa i la desigualtat que no coneix fronteres. "La cooperació internacional de Càritas contribueix a irradiar la caritat i la justícia a tot el món, millorant la qualitat de vida de les persones, lluitant per un món més just i responent a les necessitats dels més empobrits", assenyala Mª Angeles García.

Aquesta opció de Càritas pels descartats segueix el model de cooperació fraterna, basat en els objectius de crear comunitat, acostar persones, genera comunió en la diversitat i propiciar la trobada entre germans, establint una especial atenció a les persones que més sofreixen. En definitiva, un model de cooperació que, com indica el papa Francesc en Laudato si', tengui "una aproximació integral per a combatre la pobresa, retornar la dignitat als exclosos i simultàniament per a cuidar la naturalesa".

Què podem fer nosaltres?
En els materials de difusió de la campanya es proposen quatre maneres de sumar-se a aquesta:

– Promoure la solidaritat sent llit del suport a projectes de desenvolupament i d'emergències provocades per desastres naturals, socials i polítics.

– Secundar amb donacions la campanya de cooperació que se celebra cada mes de març.

– Donar a conèixer, sensibilitzar i promoure els principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

– Participar en els programes de voluntariat internacional.

Línies d'acció de Càritas en cooperació internacional
En l'últim any, la Confederació Càritas Espanyola, integrada per 70 Càritas Diocesanes, va destinar a projectes de cooperació internacional 25,4 milions d'euros, la qual cosa representa el 7,2 per cent dels 353 milions d'euros invertits en tots els seus programes de lluita contra la pobresa.

Per àmbits d'intervenció, dels 203 projectes de cooperació internacional secundats, el 21% correspon al capítol de dret a l'alimentació, seguits d'acció humanitària (20%), enfortiment de les capacitats (18%), mobilitat humana (16%), construcció de pau (11%) i cura de la Creació (3%), entre altres.

Per regions, Càritas Espanyola està desenvolupant 54 projectes en 15 països d'Amèrica Llatina; 40 projectes en 8 països d'Àsia; 75 projectes en 16 països d'Àfrica; 19 projectes en 5 països d'Orient Mitjà; 15 projectes en 10 països d'Europa.

La campanya ha llançat en Twitter l'etiqueta #TuCambiasSuHistoria #TuCanviesLaSevaHistoria

Donacions
A més del portal de donacions habilitat en la pàgina web (caritas.es), és possible realitzar aportacions a la campanya a través del telèfon 900.39.99.99.