II DIADA DIACONAL DE LA DIòCESI DE MALLORCA

Dotze diaques celebraren el dia del seu patró, Sant Francesc d'Assis, amb l'Eucaristia a la Seu.
El 4 d'octubre se celebrà la II Diada Diaconal de la Diòcesi de Mallorca. El Bisbe va reunir a la Seu els diaques de la Diòcesi per celebrar el seu patró, Sant Francesc d'Assis, juntament amb les seves dones i els seus fills. Dotze diaques varen participar a la Missa dominical, concelebrada pel Degà-President del Capítol, Mn. Josep Adrover, Vicari General, deu canonges i dos preveres diocesans.

Escrit de Joan Carles Thomas, diaca i membre del consell assessor a l'àrea per al Diaconat Permanent:

El passat dia 4 d'octubre, festivitat de Sant Francesc, diaca, es va celebrar a la Seu la segona trobada diaconal de la diòcesi.

En aquesta trobada celebrada amb una eucaristia presidida pel nostre bisbe Sebastià, es va donar inici al curs que desenvolupen els diaques a les diferents parròquies i tasques encomanades pel Bisbe. A aquesta celebració es reuniren conjuntament els ordenats, els candidats i les seves famílies per a donar gràcies pel do de la vocació i de la crida del Senyor a ser servidors.

L'any passat es va donar inici a aquesta jornada inspirada i promoguda pel Bisbe Sebastià amb la intenció de donar a conèixer més la figura del diaca permanent i dedicar aquest dia especial a conviure entre tots i a convidar a tota la diòcesi a compartir un moment de pregària, de formació, d'amistat.

El diaconat a la diòcesi amb aquest acte també vol fer present el seu esperit de servir als més vulnerables, als més necessitats en aquest temps de pandèmia.

El diaca és un ministre ordenat que forma part de la jerarquia eclesiàstica, forma part del clergat. És una persona al servei de l'església i dels més necessitats per a ser signe viu de Crist Servidor. Exerceix la seva tasca pastoral al lloc on el Bisbe li encomana i la desenvolupa baix un triple ministeri:

Dins la Caritat (Sosté i anima obres socials per a la promoció integral de la persona, servint en els àmbits de l'acció social: pastoral penitenciària, de la salut,…).

Dins la Paraula (Presideix la celebració de la paraula, proclamant la paraula de Déu i si escau, exhorta al poble i predica l'Homilia. Anima la catequesi en tots els seus nivells. Promou i sosté activitats apostòliques amb els laics. És l'encarregat de proclamar l'evangeli i les pregàries a l'eucaristia).

Dins la Litúrgia (Assisteix durant les celebracions litúrgiques al Bisbe i als preveres. Administra solemnement el baptisme, la comunió, duu el viàtic als malalts, assisteix als matrimonis i els beneeix en nom de l'església, presideix les exèquies, pot beneir, fa celebracions de la paraula, fa celebracions exequials, i pot administrar una parròquia. Presideix la seva comunitat per delegació del rector).

En definitiva, celebrar aquesta diada diaconal amb l'ajuda de la intercessió de Sant Francesc, ens ha de fer veure que el diaca és un home amb vocació, cridat per l'església per a servir-la des del compromís amb l'Evangeli. Que la viu i la celebra sempre en la comunitat, des del seu ministeri eclesial i específic, diaconal.