Cerca a Agència Balèria
Cerca avançada >>
                

 
AGÈNCIA BALÈRIA
NOTÍCIA

__________________________________________________________________________
 
MEMRIA DE CRITAS MALLORCA 2016: SEMPRE AL COSTAT DE LES PERSONES
Palma, 15 de juny de 2017 16:41:00

Al darrer any, Critas Mallorca ha acompanyat 7.885 persones en els seus diferents projectes socials, invertint ms de 3 milions deuros.Amb el lema Sempre al costat de les persones, Critas Mallorca ha presentat avui demat la Memria 2016. Emmarcada en un context socioeconmic aparentment de creixement, on en proporci ms persones aconseguiren un treball i on hi ha hagut un augment de serveis i ajudes per part de les administracions pbliques i altres entitats, Critas ha seguit estant al costat de moltes persones, acollint-les i acompanyant-les, fent cam amb elles i reclamant serveis, dignitat i drets. Amb aquestes paraules ha comenat la roda de premsa Margalida M. Riutort, directora de Critas Mallorca, destacant aix el focus principal de lacci de Critas: les persones.

Aquesta Memria reflecteix la feina realitzada des dels diferents programes socials de Critas Diocesana i de les 68 Critas Parroquials que realitzen lacci social als diferents territoris de Mallorca, donant compte del dest dels 3.368.470,36 invertits en els diferents programes que han perms acompanyar 7.885 persones en situaci de desigualtat social i/o risc dexclusi social a Mallorca.

El context socioeconmic: un estmul per estar sempre al costat de les persones
Margalida M. Riutort ha destacat diferents aspectes que lentitat ha detectat al llarg del 2016: laugment de llocs de feina no ha impedit les dificultats daccs a lhabitatge; lentrada dun sou a les llars familiars no ha estat suficient per afrontar totes les despeses; malgrat la disposici dacollida de gran part de la societat cap als refugiats, es continuen donant situacions de rebuig cap a molts demigrants; l incorporaci de noves ajudes pbliques ha ajudat a donar suport a algunes persones, per no hi han pogut accedir totes les persones en situaci de necessitat, etc.

Tot aquest context, desprs dels anys de crisi, ha estat un estmul per lentitat per a seguir treballant en el seu comproms de lluita contra la pobresa i la desigualtat, augmentant les accions dacompanyament, suport, sensibilitzaci i denuncia.

Les persones que acompanyen
De les 7.885 persones acompanyades (un 17% menys respecte lany 2015), sha destacat el creixement del nombre de dones ateses (61%) respecte al dhomes (39%) , essent principalment persones joves i adultes de entre 30 i 50 anys les que shan acostat als diferents serveis de Critas. En quant al tipus de famlia ms del 45% han estat parelles amb fills, un 164% famlies monoparentals i un 24% persones soles.

Amb una davallada significativa respecte danys anteriors de persones espanyoles (44%), un 51% sn persones extracomunitries (de ms de 70 pasos). En relaci a la seva situaci legal, la gran majoria t una situaci administrativa regular, tot i que un 124% estan en situaci irregular, un 14% es troben indocumentades i sols un 03% de les persones ateses son persones refugiades o en sollicitud dasil.

Pel que fa a la formaci, encara un 14% de les persones ateses es troba sense alfabetitzar o sense acabar els estudis primaris i pel que fa a la situaci laboral, el 644% sn persones actives, de les quals el 576% es troben aturades i un 5% fan feina ( 45% per compte daltri i 06% per compte prpia).

Lacci que realitzen amb les persones
Quant a la intervenci realitzada per Critas, shan donat ms de 35.000 respostes a les diferents demandes realitzades, essent els mbits prioritaris la cobertura de necessitats bsiques (45%); la recerca de feina i els processos dinserci sociolaboral (34%); el suport a leducaci (33%) i el suport a lhabitatge (17%).

En relaci al suport a la recerca de feina, tal com es reflect a lInforme Economia i Persones presentat a finals del mes dabril, shan acompanyat 1.522 persones (13%menys que lany 2015) des dels diferents projectes de Formaci (304), Tallers Prelaborals (75), Orientaci laboral (1.146) i Intermediaci (407). Dins el processos dinserci sociolaboral es destaca que 333 persones (21%) han aconseguit feina. Malgrat tot, la precarietat laboral no ha deixat destar present, ja que alguns dels contractes han estat de curta durada, a jornada parcial i incls combinant diferents feines alhora. Aquesta situaci de precarietat laboral i els ingressos insuficients de les persones i famlies ateses ha comportat que el suport a les necessitats bsiques per a viure amb dignitat hagi continuat essent nombrs arribant al 29% en ajudes directes en alimentaci i higiene, un 26% en ajudes per habitatge i un 5% en ajudes per a leducaci. Destacar que en el tema de suport a la infncia, shan beneficiat directament ms de 250 infants (en ajudes directes i de recursos i serveis del programa Caixa Proinfancia) i ms de 230 menors han participat en activitats grupals i comunitries. Altres ajudes que han facilitat una millora de la situaci de les persones acompanyades han estat les destinades a temes de salut, transport i pagament de gestions i taxes (5%). Es destaca tamb el Servei dAssessoria Jurdica on han participat 169 persones.

A la memria tamb es reflecteix la participaci del 42.1% de les persones ateses en activitats grupals i comunitries, fruit de laposta de lentitat per la dinamitzaci de la participaci de les persones als barris i pobles des duna dimensi ms comunitria. Tota aquest treball es duu a terme en coordinaci amb les diferents entitats, serveis pblics, xarxes i plataformes territorials.

Laposta per una economia al servei de les persones
Des de Critas Mallorca es continua apostant per projectes en el marc de leconomia social i solidria, una economia al servei de les persones. s per aix que sha continuat impulsant el Projecte Txtil, de gesti de roba de segona m, cada vegada amb ms nombre de contenidors i recollides de roba per part dempreses, escoles i particulars, possibilitant la creaci de llocs de feina, la participaci comunitria i la cura del medi ambient. Tamb el Projecte Kolut, un projecte de formaci en confecci semi-industrial i producci de moda solidria, ens ha perms realitzar un contracte dinserci. Tots aquests productes de roba, sumats als dels tallers pre-laborals de recuperaci de juguetes i Bona Traa, es venen a les Botigues Solidries al diferents indrets de lilla, des don tamb es promociona el Comer Just, com una alternativa de consum real que beneficia a cooperatives dartesans i productors de pasos del Sud.

Laugment de fons propis: la confiana posada en Critas
Critas Mallorca es deu a la confiana que milers de persones dipositen en ella i per aix s vital i irrenunciable una aposta per la claredat i la transparncia en la gesti dels seus recursos. L'eficcia, la responsabilitat i tamb l'honradesa, suposen l's d'uns mitjans materials dignes, per mai desmesurats, davant les realitats amb les que ens enfrontam.

En aquest captol, Sebastiana Santmart, ha destacat que els ingressos totals de lexercici 2016 (3.467.883,16 ) han augmentat un 8,5% respecte de lany anterior. Els ingressos de les activitats prpies han representat un 67% del total (52% el 2015) a causa sobretot, de laugment de les donacions de particulars, disminuint el pes dels ingressos de ladministraci pblica (dun 32% lany 2015 a tan sols un 23% lany 2016) i el de les collaboracions amb institucions privades (dun 16% a un 10%). A ms, en la lnea denfortir la base social de Critas i fidelitzar el comproms en la lluita contra la pobresa, a finals dany es llan la campanya Sigues Part. Fes-te de Critas.

En el captol de despeses destacar que shan invertit 3.368.470,36 en els diferents projectes socials de Critas (7.3% menys respecte lany 2015). El programa en el que ms recursos sha invertit ha estat Acci de Base (51%), seguit del Programa dAcci per la Inserci Sociolaboral (33%).

En relaci a les ajudes econmiques directes a persones, hi ha hagut una davallada significativa en relaci als darrers anys de crisi econmic, ja que des del 2014 havia superat el mili deuros i al 2016 shan destinat 638.324,55, fruit de la reducci del nombre de persones acollides i el trasps dalgunes delles als serveis pblics, en lexercici de reclamar els drets dels ciutadans.

Sempre al costat de les persones
L'Acci Voluntria a Critas, sentn com una vocaci personal i comunitria de participaci social, de servei gratut als altres, especialment als ms vulnerables, i de comproms sostingut per la transformaci de la societat, i no com un recurs fcil per tranquillitzar la conscincia, per adquirir prestigi o per promocionar-se socialment.

Estar al costat de les persones, ho fan possible els agents de Critas Mallorca- ha destacat Mn. Guillem Vaquer a la seva intervenci. Un total de 984 persones voluntries (73 noves incorporacions- 208 homes / 776 dones) al llarg i ample de lilla han fet el seu servei a les parrquies o als projectes especfics durant lany 2016, amb el suport de 75 persones contractades (64 dones i 11 homes) repartides en les rees dAcci Social per a la Inclusi, Sensibilitzaci i Serveis transversals. A ms a ms, laportaci solidria de 619 donants espordics i 483 subscriptors peridics i les diferents collaboracions de ms de 150 empreses, associacions i entitats, tamb sn testimoni del comproms de la societat en la lluita contra la pobresa i la defensa dels drets humans. Per tot aix agram la confiana i la collaboraci solidria de tothom ha concls Mn. Vaquer, recordant les paraules del Papa Francesc: Quan som capaos de superar lindividualisme, realment es pot desenvolupar un estil de vida alternatiu i esdev possible un canvi important en la societat (LS 208).


 
            
 
 Imprimir Notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF | Comparteix
 
Deixa aqu el teu comentari
__________________________________________________________________________
 
27 de juny de 2017   05:45
 

SANT DEL DIA
Sant Ciril d'Alexandria, sant Zoil, sant Ariald.

 
 

SUBSCRIU-TE!
Si vols accedir a totes les notícies, no dubtis a subscriure’t.

Vull subscriure’m >>

 

DONAR-ME DE BAIXA
Vull donar-me de baixa

Donar-me de baixa >>

 

SUGGERIMENTS
La teva opinió ens importa!
Envia’ns els teus suggeriments.


Enviar suggeriments >>

   Inici   |   Qui som?   |   Arxiu de notícies   |   Guia de la comunicació   |   Enllaços   

© Agència Balèria 2017