CÁRITAS VA DESTINAR 358 MILIONS D'EUROS A CREAR OPORTUNITATS DE VIDA DIGNA PER A MÉS DE 3,5 MILIONS DE PERSONES


26 de octubre de 2017. 10:16h.

Les aportacions dels donants privats superen el 75% dels fons invertits per la Confederació Càritas a tot el país.«Nosaltres prenem part». Amb aquest lema s'ha presentat la Memòria anual de Càritas Espanyola, unes pàgines en què s'ofereix un retrat real de com una bona part de la societat està "prenent partit per les persones i les seves vides", i per combatre les realitats d'injustícia que afecten milions de famílies excloses al nostre país i en moltes regions de tot el món.

358 milions d'euros invertits el 2016
Durant una roda de premsa celebrada a la seu de Càritas Espanyola, s'ha explicat la destinació dels més de 358 milions d'euros invertits el 2016 per les 70 Càritas Diocesanes del nostre país i que suposa un augment del 9% respecte a l'any anterior. Aquests fons han sostingut un dens repertori d'accions d'acollida i acompanyament en què han participat 1.786.071 persones a Espanya i altres 1.722.248 a projectes de cooperació internacional. En total, 3.508.319 persones han pogut recuperar l'esperança amb el suport de gairebé 85.000 voluntaris i 4.800 treballadors contractats, repartits en una xarxa estatal integrada per gairebé 6.000 Càritas Parroquials.

Solidesa de les aportacions privades
Una de les dades més destacats d'aquesta Memòria anual és la solidesa que mostra la base social de Càritas, si tenim en compte que, per primera vegada en els últims deu anys, el volum de recursos procedents d'aportacions privades supera el 75% del total.

Els fons d'origen privat manejats per Càritas el 2016 varen ascendir a 269.732.066 euros, mentre que els fons públics van sumar 88.422.760 euros.

Un altre punt destacat de la Memòria, que un any més confirma l'aposta de la Confederació per l'austeritat, és el percentatge destinat a gestió i administració, que varen suposar tan sols 5,9 cèntims de cada euro invertit en programes socials.

Una cinquena part dedicada a Acollida i Assistència
En el conjunt de les accions de lluita contra la pobresa desenvolupades en 2016, sobresurten els esforços realitzats en els capítols d'Acollida i Assistència, i Ocupació i Economia social. De cada 100euros invertits el 2016, Càritas va destinar 22,4 euros —més d'una cinquena part— a programes d'Acollida i Assistència. En aquest apartat es varen dedicar 80.300.000 d'euros. Això evidencia la importància que tenen en el conjunt de l'acció de les Càritas Diocesanes i Parroquials els esforços destinats a garantir l'accés de les persones més vulnerables a drets bàsics com alimentació, habitatge, sanitat o educació. Es tracta de situacions de precarietat que s'allarguen en el temps i que arriben a famílies que, tot i que tinguin a algun dels seus membres en actiu, no aconsegueixen cobrir les seves necessitats diàries bàsiques. De fet, el 40% de les persones recolzades per Càritas han estat acompanyades durant almenys 3 anys i un 15% durant 6 anys o més.

Ocupació i Economia social
Ocupació i Economia social és un altre dels grans capítols als quals Càritas dedica més esforços, al que de cada 100 euros invertits el 2016 es van destinar 20,4 euros. En total, es varen invertir més de 73 milions d'euros.

L'opció per la inserció social a través de l'ocupació i un model d'economia solidària ve sent la gran aposta de Càritas en l'última dècada. És una acció caracteritzada per l'èxit, si es té en compte que de les més de 72.000 persones que en l'últim any varen participar en els nostres Programes d'Ocupació, el 23% (16.597 persones) van aconseguir accedir a un lloc de treball.

A més, dins de l'opció per l'Economia Social, Càritas compta amb una xarxa de 49 entitats d'economia social que durant 2016 van oferir un total de 1.445 llocs de treball, dels quals 615 són llocs d'inserció. Aquestes entitats van facturar en l'últim exercici més de 36 milions d'euros, que, per primera vegada, s'han incorporat com a recursos invertits a aquesta Memòria confederal d'activitats.


0 COMENTARIS