DOS ÀNGELS GÒTICS SÓN ANALITZATS AMB LA TÈCNICA DE LA RADIOGRAFIA


13 de desembre de 2017. 14:01h.

Dos dels sis àngels gòtics que decoren la Capella Reial de la Seu de Mallorca han estat avui radiografiats a la Clínica Rotger (Palma).La radiografia és una tècnica analítica que sovint s'aplica als processos de restauració per conèixer l'estat del suport i les capes de la policromia de l'obra d'art. S'han plantejat fer aquestes analítiques a dos àngels gòtics de la Capella Reial perquè són els únics realitzats en fusta del conjunt de sis, ja que aquesta tècnica no és aplicable als suports petris, material amb el qual estan tallades les altres quatre peces.

Les figures analitzades són els dos àngels turiferaris que emmarquen la càtedra episcopal, realitzats en fusta policromada i daurada i atribuïts a Huguet Barxa, del cercle de Guillem Sagrera, qui probablement els tallà entre 1427 i 1453. Els àngels porten l'encenser i la naveta -per contenir l'encens de cremar-, atributs típics de la representació turiferària, i sobre la túnica, s'inclouen les armes del llinatge Oleza.

L'interès de la intervenció no és únicament la seva restauració, sinó també la investigació aplicada per tal d'explicar amb mostres físiques la forma constructiva d'aquestes peces i aportar informació de primera mà per a l'estudi històrico-artístic. De fet, el procés d'intervenció d'aquestes figures passa per dues fases: la primera, els estudis preliminars (fase actual); i la segona, la proposta d'intervenció i restauració.


0 COMENTARIS