CÀRITAS MALLORCA CONSTITUEIX UNA EMPRESA D'INSERCIÓ LABORAL


02 de gener de 2018. 10:52h.

Eines x inserció és l'empresa d'inserció de Càritas Mallorca.Ja està constituïda Eines x Inserció, E.I, l'Empresa d'Inserció de Càritas Mallorca entorn a l'activitat tèxtil, de recollida, valorització i comercialització de roba de segona mà, una activitat que se desenvolupa des de fa sis anys i que ara adquireix la categoria d'Empresa d'Inserció amb l'objectiu que persones en situació d'exclusió social puguin realitzar itineraris personalitzats a partir d'un contracte laboral d'inserció com a trànsit al treball ordinari.

L'Empresa d'Inserció és una iniciativa empresarial dins el marc de l'economia social i solidària, on la persona és el centre. Vol treballar els principis de la col·laboració, la recerca del bé comú i la redistribució de la riquesa, en clara sintonia amb els valors propis de Càritas Mallorca.

La posada en marxa de l'Empresa d'Inserció ha estat un llarg camí, amb diferents etapes i molta reflexió. L'inici se situa fa uns 50 anys on els Grups d'Acció Social / Càritas Parroquials varen començar el repartiment d'aliments i roba. Des de llavors hi ha hagut un canvi profund, amb transformacions tant a l'aspecte quantitatiu com qualitatiu, creant noves maneres de dignificar l'atenció a les persones, transformant per exemple els "robers" en botigues solidàries. Amb l'inici, ara ja fa 6 anys, de la recollida, selecció i comercialització de roba de segona mà, el projecte ha fet una transformació profunda, passant d'uns pocs punts de recollida parroquial, amb poques persones becades derivades del Programa d'Orientació i intermediació de Càritas, a un taller amb més de 25 persones becades, tant en procés de recerca activa de feina com en procés de millora sociolaboral.

Aquesta evolució ha culminat en la creació d'una empresa d'inserció que vol generar el màxim nombre de llocs de feina d'inserció; que vol garantir la dignificació social de l'entrega de roba a totes les persones; assegurar la transparència en tots els processos; afavorir la implicació del voluntariat i dels treballadors, així com promoure la recerca del menor impacte mediambiental en totes les fases del procés de recuperació de roba de segona mà.

Un dels valors d'EINES X LA INSERCIÓ és que els resultats econòmics de l'empresa es reinverteixen en la millora de les eines d'inserció laboral afavorint un projecte solidari que fomenta l'ocupació digna, a partir de la creació de llocs de feina i la inserció de persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, cercant un equilibri com la sostenibilitat i la independència.

La bona feina de Càritas Mallorca ha suposat que moltes entitats, empreses i administracions col·laborin amb la iniciativa, cedint espais, signant convenis per la instal·lació de contenidors i desenvolupant campanyes específiques. Cal destacar el conveni, per deu anys, signat amb l'empresa municipal de Palma, EMAYA, per la gestió de més de 70 contenidors al municipi. Això ha suposat un increment en el nombre de tones recollides passant de 700 tones l'any passat, a uns 860 tones fins al mes de desembre d'aquest 2017.

Eines x Inserció neix amb l'objectiu de desenvolupar itineraris d'inserció principalment a l'àmbit de la recollida i comercialització de roba de segona mà, activitats lligades com la manipulació de roba, l'emmagatzemat, el manteniment de contenidors, la distribució, la higienització, l'etiquetat de productes, l'atenció al client i els espais de les botigues. Precisament uns dels objectius de futur de l'Empresa d'Inserció és potenciar la xarxa de botigues, que siguin espais professionalitzats on les persones amb contracte d'inserció puguin desenvolupar els seus itineraris, a la vegada que siguin espais de sensibilització i que contribueixin a la sostenibilitat econòmica del projecte.


0 COMENTARIS