MONS. TALTAVULL: "ANEM A L'ESSENCIAL, QUE ÉS SERVIR EL POBLE A TRAVÉS DE CADA PERSONA"


01 de gener de 2018. 11:45h.

Mons. Sebastià Taltavull presidí la "missa de la Conquesta", amb motiu de la Festa de l'Estendard.Mons. Sebastià Taltavull presidí la "missa de la Conquesta", amb motiu de la Festa de l'Estendard el passat 31 de desembre. La Festa de l'Estendard commemora l'entrada a la Madina Mayurqa, a partir d'aleshores anomenada Ciutat de Mallorca, de les tropes de la Corona d'Aragó de Jaume el Conqueridor que el 31 de desembre de 1229 venceren als sarraïns. Aquest episodi històric posà fi al regne almohade i a la Mallorca musulmana. La Festa commemora, doncs, el naixement de la Mallorca actual i és una de les més antigues d'Europa, ja que data del segle XIII.

En la seva homilia, Mons. Taltavull va presentar la festa "com un signe identitari d'unitat per a fer de la mallorquinitat un símbol de cohesió social, de treball en favor dels drets de les persones, de defensa de tot allò que constitueix el nostre tarannà més específic, els costums, les tradicions, la llengua, el patrimoni cultural, artístic i el medi natural que fan tant bella la nostra illa i, als seus habitants, gojosos de viure-hi". Una aportació, per tant "del millor que som, sabem i tenim", i la voluntat de "reconèixer la importància d'un passat en allò que ens va constituir com a poble i la projecció de futur que ha de posar la seves arrels en un present que estam fent i que depèn totalment de nosaltres". També va exhortar a la "cultura de l'encontre", com a actitud que defugi l'enfrontament persistent.

La dimensió religiosa, continuà Taltavull, omple de sentit la festa que se celebra, on els cristians es veuen implicats, encara que "com Jesús, siguem una «senyera» combatuda, discutida i fins i tot amb l'intent de l'exclusió i el descartament". Per això, repetí una vegada més que "no podem callar".

També va fer referència a la festa de la Sagrada Família, celebrada per l'Església aquest mateix 31, posant la institució familiar com a element que posa al nostre abast "el valor de la confiança com a base sòlida d'estimació i bon tracte". Així, recollí de la Paraul de Déu alguns consells pràctics per fer-nos nostres, com "la compassió, la bondat, la humilitat, la serenor, la paciència, l'estimació i el perdó".

Finalment, proposà les quatre pedres angulars per a respondre al drama dels migrants i refugiats, "drama que segueix sempre viu i actual, ens és tan proper que fa de la nostra mar Mediterrània un risc per als qui cerquen refugi i l'han de travessar amb mals condicions o patint la mort que farà del Mare Nostrum un cementiri". Aquests són: acollir, protegir, promoure i integrar.


0 COMENTARIS