REPRESENTADA LA "CONSUETA DE LA NIT DE NADAL" A LA PARRÒQUIA DE SANTANYÍ


02 de gener de 2018. 19:39h.

Obra de teatre religiós recollida al segle XVI per Gabriel Llabrés.Aquestes consuetes es feien per les celebracions importants del calendari religiós i servien per ensenyar al poble la història sagrada. Recordem que les misses es feien en llatí i la gent no les entenia; per tant, com a mètode pedagògic es recorria a les obres de teatre. Aquestes eren molt populars i tenien molt èxit. La gent gaudia moltíssim de les representacions i es feia, moltes voltes, tant d'aldarull dins les esglésies, que el Concili de Trento va prohibir-hi les representacions teatrals. Mallorca va ser un cas apart, ja que llevat d'alguns períodes curts de prohibició, no va acceptar mai deixar de fer el cant de la sibil.la que és una herència d'aquestes obres de teatre religiós.

La representació de la Consueta a Santanyí sorgeix de la idea de realitzar un concert de temàtica religiosa durant el temps de Nadal. Aquest és el primer dels tres concerts d'aquest hivern del nou cicle "Audi Spiritus" concerts d'hivern a l'església, que organitza la Comissió de l'orgue Jordi Bosch de Santanyí. Aquest cicle té la intenció d'apropar l'instrument a tots els residents i als que estimen l'orgue i la música en general.

La música en va ser la protagonista. Isaïes, algutzir, emperador, sibil·la, àngel, Josep i Maria i pastors en foren els personatges, acompanyats pel cor. També se sentí la versió de la sibil·la del cantoral de la Concepció, la versió més antiga escrita que es conserva a Mallorca.

Aquesta activitat ha involucrat més de quaranta persones del municipi, reforçant així el vincle cultural dels santanyiners amb el magnífic instrument. Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Parròquia i està patrocinada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament.

L'adaptació del text està feta per per Joan M. Riera, la direcció musical és de Francesca Suau i la direcció escènica de Pere Terrasa.


0 COMENTARIS