EL P. BARTOMEU MELIÀ SERÀ INVESTIT DOCTOR HONORIS CAUSA PER LA UNIVERSITAT PONTIFICIA DE COMILLAS


05 de abril de 2018. 08:50h.

El proper 18 d'abril tendrà lloc l'acte solemne d'investidura com a doctor honoris causa del P. Bartomeu Melià, SJ a la Universitat Pontifícia de Comillas.El sacerdot jesuïta i reconegut lingüista mallorquí rebrà el proper 18 d'abril un nou guardó a la seva dilatada carrera amb la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat Pontifícia de Comillas.

El P. Bartomeu Melià, SJ va néixer a Porreres (1932) i va ser destinat a Paraguai en 1954, on s'ha convertit en un dels més importants i reconeguts experts en la cultura i llengua guaraní, seguint la millor tradició jesuítica a la regió.

És doctor per la Universitat d'Estrasburg, amb la tesi La creació d'un llenguatge cristià en les missions dels guaranís al Paraguai. Ha estat professor d'etnologia i de cultura guaraní a la Universitat Catòlica d'Asunción i President del Centre d'Estudis Antropològics d'aquesta mateixa Universitat. És reconegut com un destacat lingüista i antropòleg. Ha estat director de les revistes Suplement Antropològic i Estudis Paraguaians, fins a 1976. A Brasil des de 1977, va alternar investigacions científiques amb un treball de indigenista, primerament entre els Enawene-nawe de Mato Grosso do Sul. A Paraguai va alternar els seus treballs de camp entre els guaranís amb investigacions en etnohistòria i en etnolingüística. Així mateix ha participat activament en diversos programes d'educació intercultural bilingüe, tant a Paraguai com a Bolívia, Brasil i Argentina.

D'acord amb la seva trajectòria, se li han rendit nombrosos testimonis de reconeixement. Per la seva entrega a les causes dels pobles indígenes del Paraguai, Brasil, Argentina i Bolívia, així com per la seva defensa de la llengua guaraní va rebre el 2010 el Premi Bartolomé de les Cases. És doctor honoris causa per les Universitats d'Asunción (2011), Catòlica d'Asunción (2012) i Nacional de Missions, en Posadas (2015).

Ha publicat nombrosos llibres, capítols de llibres i centenars d'articles de diversa índole però sempre relacionats amb la llengua i cultura guaraní, etnohistòria i sociopolítica. Recentment s'ha traduït al guaraní El Quixot de Cervantes.


0 COMENTARIS