EL MALLORQUÍ LLUÍS F. LADÀRIA JA ÉS CARDENAL


29 de juny de 2018. 16:15h.

Li ha estat assignada l'església de Sant Ignasi de Loiola a Campo Marzio.El papa Francesc, successor de Pere, ha creat 14 nous cardenals a la Basílica de Sant Pere, en la vigília de la solemnitat dels sants Pere i Pau. Entre ells, un mallorquí, el manacorí Lluís F. Ladària Ferrer, actual prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. En el transcurs de la celebració, li ha assignada l'església de Sant Ignasi de Loiola a Campo Marzio.

El solemne acte ha comptat amb la presència de Mons. Sebastià Taltavull, bisbe de Mallorca, que ha encapçalat una delegació de mallorquins que s'han desplaçat a Roma. També hi han assistit, en representació del Govern, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera i, en representació del Consell de Mallorca, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll.

Els cardenals de l'Església Catòlica són ara 226. D'aquests, 125 tenen menys de 80 anys, i ja no seran una majoria d'europeus (72 són extraeuropeus).

5è Consistori de Francesc
El Consistori celebrat aquest 28 de juny és el cinquè consistori de creació de cardenals que celebra el papa Francesc. Anteriorment, el Pontífex va celebrar altres consistoris a: febrer de 2014, febrer de 2015, novembre de 2016, i juny de 2017.

ritu
El Consistori per a la creació dels nous cardenals ha començat amb la salutació litúrgica, oració i lectura de l'Evangeli. A continuació, el primer dels nous cardenals, Louis Raphaël I Sako, s'ha dirigit al Sant Pare en nom de tots i li ha dirigit unes paraules.

Després el Pontífex Francesc ha pronunciat una homilia, dirigida fonamentalment als nous cardenals: "El Senyor ens recorda una i altra vegada que l'única autoritat creïble és la que neix de posar-se als peus dels altres per servir Crist", ha dit el Papa en la seva homilia. I els ha recordat: "La major condecoració que podem obtenir, la major promoció que se'ns pot atorgar: servir Crist al poble fidel de Déu, al famolenc, a l'oblidat, l'empresonat, el malalt, el toxicòman, l'abandonat, en persones concretes amb les seves històries i esperances, amb les seves il·lusions i desil·lusions, els seus dolors i ferides".

Tot seguit, el Papa ha llegit la fórmula de creació (en llatí) i ha proclamat solemnement els noms dels nous Cardenals i el seu Títol o Diaconia.

Després, els nous cardenals han professat la fe, i han jurat davant el Sant Pare els seus nous títols. Per això, cada un dels 14 neo cardenals s'ha aproximat al papa i s'ha agenollat ​​davant seu per rebre el birret cardenalici, l'anell cardenalici i l'assignació d'un Títol o Diaconia.

Birreta i anell
Així, Francesc ha col·locat la birreta sobre el cap del nou Cardenal, i ha dit, entre altres coses: "(Això és) vermell com a signe de la dignitat de l'ofici de cardenal, i significa que estàs preparat per actuar amb fortalesa, fins al punt de vessar la teva sang pel creixement de la fe cristiana, per la pau i harmonia entre el poble de Déu, per la llibertat i l'extensió de la Santa Església Catòlica Romana".

El Papa ha lliurat als nous cardenals l'anell cardenalici, com a "signe d'aquesta dignitat, de sol·licitud pastoral i de més sòlida unió amb la Seu de sant Pere".

De la mateixa manera, Francesc ha assignat a cada Cardenal una església de Roma ("Títol" o "Diaconia"), com a signe de la seva "participació en l'atenció pastoral del Papa per la ciutat". Finalment, el Pontífex ha lliurat a cada un la Butlla de Creació de Cardenals, assignat el Títol o Diaconia i intercanviat l'"abraçada de pau" amb els nous membres del Col·legi Cardenalici.


0 COMENTARIS