"UNA DONA, MARIA, HA FET POSSIBLE COMENÇAR UNA NOVA ETAPA DE LA HISTÒRIA DE LA SALVACIÓ"


11 de setembre de 2018. 09:16h.

A la festa de la Mare de Déu de la Salut, a la Basílica de Sant Miquel de Palma, el bisbe Sebastià presidí una solemne eucaristia el passat 8 de setembre.La Mare de Déu de la Salut és una de les imatges religioses més venerades de Palma, i considerada patrona menor de Palma. La seva festa, dia 8 de setembre, reuní a la Basílica de Sant Miquel de Palma nombrosos fidels per a una Eucaristia presidida pel bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull; entre ells, una representació del consistori municipal encapçalada pel batle de Palma, Antoni Noguera.

En la seva homilia, Mons. Taltavull destacà com aquesta celebració és un "himne a la feminitat": "En ella es realitza la màxima obertura en aquest Déu que li demana col·laboració, i arriba la plenitud del temps, en què Déu veu possible que pot començar aquesta nova etapa de la història. I qui ho fa possible és una dona." I afegí: "Déu no ha volgut salvar la humanitat al marge de nosaltres, sinó amb nosaltres".

La tradició li dona, a la Mare de Déu de la Salut, un origen medieval a aquesta imatge de marbre, encara que la documentació no ho corrobora. La tradició i la llegenda que s'ha anat transmetent de pares a fills durant segles ens explica que la figura de la Mare de Déu de la Salut va presidir la missa que es va celebrar a Salou, dia 5 de setembre de 1229, abans de salpar cap a la conquesta de Mallorca. Va encomanar-se el rei a ella, ja que, segons aquesta mateixa tradició, se la va emportar a bord de la galera. Estant ja a la mar mallorquina el fort vent va fer témer al rei per la seva vida i per la dels altres, pel que demana a la Verge que l'ajudi a sortir airós d'aquella travessia.

La capella que la custodia es va construir el 1649, moment en què la Mare de Déu va gaudir de gran popularitat entre la població a causa de la seva intercessió davant les epidèmies i la pesta. Precisament va ser durant el segle XVII que la Verge va ser coneguda sota l'advocació de la Salut. La capella, coberta per una cúpula amb llanterna, està presidida per la imatge de la Mare de Déu. En les seves parets laterals es troben dos grans quadres que fan referència a la temàtica de la travessia del rei En Jaume i a la seva posterior donació a l'església.


0 COMENTARIS