LA CAMPANYA «SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA» INICIA UNA NOVA ETAPA CENTRADA EN TRANSFORMAR ACTITUDS


05 de octubre de 2018. 13:23h.

Es marca com a objectiu promoure els valors de Laudato Si' a les comunitats cristianes locals per impulsar la transformació individual, comunitària i social.La celebració, el passat 4 d'octubre, de la festivitat de Sant Francesc d'Assís, model de relació amb la creació i de cura de la Casa comuna, va servir de marc idoni per presentar la nova etapa que enceta la campanya «Si Cuides el Planeta, Combats la Pobresa», després de culminar un recorregut de dos anys en què s'ha impulsat un intens itinerari de sensibilització entorn a la cura de la Creació i a l'encíclica Laudato Si' del Papa Francesc.

Incidir en la transformació de les comunitats locals
Seguint l'alè profètic d'aquesta encíclica, les entitats que impulsen la Campanya —Càritas, Cedis, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES (Xarxa d'Entitats per al Desenvolupament Solidari)— han acordat seguir sumant sinergies amb l'objectiu de promoure els valors i principis de Laudato Si' a les comunitats cristianes locals, i mostrar la importància de la relació entre els nostres estils de vida, el deteriorament ambiental i la realitat de les comunitats empobrides a l'hora d'impulsar la transformació individual, comunitària i social.

La figura de Francesc d'Assís, la festa se celebra al començament de la tardor, quan la Natura inicia un altre cicle anual, serveix com a paradigma "de la cura del que és feble i d'una ecologia integral, viscuda amb alegria i autenticitat. (...) Ell va manifestar una atenció particular cap a la creació de Déu i cap als més pobres i abandonats. (...) En ell s'adverteix fins a quin punt són inseparables la preocupació per la natura, la justícia amb els pobres, el compromís amb la societat i la pau interior" (LS n. 10).

En aquesta nova etapa, la Campanya seguirà promovent la divulgació i la reflexió dels eixos programàtics de la Laudato Si' dins de cada comunitat cristiana, en cada un dels territoris diocesans de tot el país, i posant el focus en la urgència de "combatre la pobresa".

Per a això, les activitats que es programaran en els propers mesos intentaran donar visibilitat a l'impacte del deteriorament ambiental en els territoris empobrits i en les seves poblacions, que són les primeres i principals víctimes d'una inadequada intervenció humana, tant a escala local com global.

Per a les entitats promotores de la Campanya, és urgent posar-se mans a l'obra per a impulsar la transformació personal —canvi d'estils de vida—, comunitària —a través de la mobilització eclesial i col·lectiva— i social —en el terreny de la incidència política.

Aliança amb la REPAM
Dins d'aquesta nova etapa, la Campanya es veurà reforçada a través de la seva aliança amb la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM), una iniciativa summament activa tant en la defensa de les comunitats amazòniques com en la denúncia pública en fòrums internacionals de les vulneracions dels seus drets ancestrals.

En aquesta mateixa línia, la celebració, l'octubre de 2019, de l'Assemblea Especial del Sínode dels Bisbes per a la Regió Amazònica amb l'objectiu de reflexionar sobre el tema "Nous camins per a l'Església i per a una ecologia integral", suposa una nova oportunitat a l'hora d'enfortir els objectius identificats per la Campanya en aquesta nova etapa.


0 COMENTARIS