L'HABITATGE COM A DRET HUMÀ


12 de octubre de 2018. 12:31h.

És la idea principal que es va escoltar a les jornades organitzades per Càritas Mallorca de formació del personal de Càritas Mallorca.Reconèixer l'habitatge com un dret humà per les persones i la seva dignitat és la idea principal que es va escoltar a les jornades organitzades per Càritas Mallorca de formació del personal de l'entitat, al matí, i a l'horabaixa, al Seminari d'Exclusió Residencial i Drets Socials, on va participar Sonia Olea, advocada de l'Equip d'Incidència de Càritas Espanyola, i Sonia Lacalle, assessora jurídica del Programa Sense Llar, habitatge i Pobresa Energètica de Càritas Barcelona. Durant la jornada del matí Sonia Olea va explicar, a la trobada amb el personal de Càritas Mallorca, que a Espanya l'accés a un habitatge no està reconegut com a dret humà i s'ha de recórrer als tractats internacionals per trobar aquest reconeixement i poder-ho utilitzar per part dels jutjats de primera instància per paralitzar ordres de desnonament o garantir un habitatge alternatiu en cas d'aplicar-se l'ordre.

Olea va apuntar que l'accés a l'habitatge és un problema internacional i no només d'Espanya on se segueix entenent l'habitatge com un bé d'inversió. Va recordar que "la vulneració com a dret humà de l'accés a un habitatge suposa que la resta de drets de les persones tampoc no s'estan respectant."

Com a entitat social Càritas, va assenyalar Olea, ha d'acompanyar a les persones i per tant acompanyar en els seus drets amb l'objectiu d'empoderar-les perquè siguin subjectes de dret. Va recordar la campanya que desenvolupa Càritas "Persones sense Llar" on es parla de la llar i del seu entorn, dels espais que envoltant a l'habitatge, del sentit global i de l'àmbit relacional, espais necessaris pel desenvolupament integral de la persona.

L'advocada va apuntar algunes xifres de la situació d'exclusió de l'habitatge a Espanya com que 6 de cada 10 persones en situació d'exclusió s'han vist afectades per el tema de l'habitatge, o que en els 10 darrers anys s'ha passat de 63.990 pisos protegits construïts (2008) a 2.610 (2017).

Per la seva banda, Sonia Lacalle, assessora jurídica del Programa Sense Llar, Habitatge i Pobresa Energètica de Càritas Barcelona, va recordar que el problema de la llar ha anat augmentant. Abans amb una ajuda econòmica es podia resoldre la situació i ara s'ha d'anar més enllà. Va parlar també de la pobresa energètica, una situació que a Barcelona s'ha pogut millorar, ja que s'ha prohibit el tall de llum per famílies vulnerables.

A les jornades se va destacar la presència de Càritas a diferents organismes internacionals i nacionals per assessorar i redactar documents entorn a la qüestió de l'habitatge com son: el Comité de Drets Humans de l'ONU; el Tribunal Europeo de Drets Humans; el Tribunal de Justícia de la Unió Europea; Housing Rights Watch; així como els moviments socials com la PAH, Stop Deshaucios; 15-M o la Plataforma DESC España (Observatori de Drets Humans). Càritas aposta per combatre la vulnerabilitat i l'exclusió residencial que se pateix ara a tot l'Estat Espanyol impulsant una verdadera política d'habitatge que garanteixi aquest dret a totes les persones, especialment al col·lectiu de persones més vulnerables.


0 COMENTARIS