El Papa a la 53a Jornada Mundial de la Comunicació Social


25 de gener de 2019. 19:32h.

El missatge del Papa a la 53a Jornada Mundial de la Comunicació Social és una invitació a "reflexionar sobre el fonament i la importància del nostre estar-en-relació".Omnipresència de l'ambient mediàtic
El missatge papal parteix de considerar l'omnipresència de l'ambient mediàtic. En aquest sentit, el Papa observa detingudament l'ambivalència amb la qual podem ser part d'aquest ambient.

La xarxa de la qual som part
El Papa fa servir la metàfora de la xarxa per establir la importància d'internet, com a lloc que permet accedir al saber, com també espai que ens exposa a la desinformació, a la distorsió de fets i relacions interpersonals.

Igual passa amb les xarxes socials que "serveixen perquè estiguem més en contacte, ens trobem i ajudem els uns als altres; però de l'altra, es presten també a un ús manipulador de les dades personals amb la finalitat d'obtenir avantatges polítiques i econòmiques, sense el respecte degut a la persona".

xarxa comunitat
Per al Papa, la figura de la xarxa "ens convida a reflexionar sobre la multiplicitat de recorreguts i nusos que asseguren la seva resistència sense que hi hagi un centre, una estructura de tipus jeràrquic". Per això la xarxa funciona "gràcies a la coparticipació de tots els seus elements". La xarxa constitueix comunitat. Membres que aporten per a un fi que comparteixen, en el que creuen i desitgen veure-ho fet realitat. A la comunitat es troben persones de carn i ossos.

Seguidament qüestiona que les comunitats de xarxes socials siguin automàticament sinònim de comunitat. Per al Papa, "La xarxa constitueix una ocasió per afavorir la trobada amb els altres, però pot també potenciar el nostre autoaïllament, com una teranyina que atrapa".

A la xarxa-comunitat no hi ha adversari
El Papa proposa una altra manera de ser part de la xarxa. "La metàfora del cos i els membres ens porta a reflexionar sobre la nostra identitat, que està fundada en la comunió i l'alteritat. Ja no hi ha necessitat de l'adversari per autodefinir-, perquè la mirada d'inclusió que aprenem de Crist ens fa descobrir l'alteritat d'una manera nova, com a part integrant i condició de la relació i de la proximitat ".

Nostàlgia de viure en comunió
El Papa Francesc afirma que "Per comunicar amb nosaltres i per a comunicar-se a nosaltres, Déu s'adapta al nostre llenguatge, establint en la història un veritable diàleg amb la humanitat (cf. CONC. ECUM. VAT. II, Const. Dogmàtica. Dei Verbum , 2) "perquè, afirma: "Portam sempre al cor la nostàlgia de viure en comunió, de pertànyer a una comunitat".

Per al Papa: "L'autèntic camí d'humanització va des de l'individu que percep l'altre com a rival, fins a la persona que el reconeix com a company de viatge". En aquest sentit, "l'ús de les xarxes socials és complementari a la trobada en carn i ossos, que es dóna a través del cos, el cor, els ulls, la mirada, la respiració de l'altre".

La xarxa que volem
Francesc acaba el seu missatge expressant la xarxa que volem: "Aquesta és la xarxa que volem. Una xarxa feta no per atrapar, sinó per alliberar, per custodiar una comunió de persones lliures. L'Església mateixa és una xarxa teixida per la comunió eucarística, en la qual la unió no es funda sobre els "like" sinó sobre la veritat, sobre el "amén" amb el que cadascú s'adhereix al Cos de Crist acollint als altres ".

Llegeix aquí el missatge complet:
Llegeix el Missatge complet aquí


0 COMENTARIS