Vuit-cents anys després, una nova abraçada i un compromís amb la pau


05 de febrer de 2019. 10:47h.

El Papa Francesc i el Gran Imam d'Al-Azhar signen un document sobre la 'Fraternitat humana'.Vuit-cents anys després de la trobada entre Sant Francesc d'Assís i el sultà al-Malik al-Kamil, el papa que du el nom del sant d'Assís es presenta als "germans musulmans" com un "creient assedegat de pau".

I juntament amb el Gran Imam d'Al-Azhar signa una Declaració destinada a marcar no només la història de les relacions entre el cristianisme i l'Islam, sinó també la història mateixa del món islàmic. El papa Francesc, inventor de l'expressió "la guerra mundial a trossos", amb aquest viatge i aquest gest encaixa en el camí traçat pels seus predecessors, fent una passa més.

Ja Sant Joan Pau II, des de la reunió d'Assís el 1986 -quan el món estava aclaparat per l'amenaça nuclear que desafortunadament està apareixent de nou avui-, va involucrar els líders religiosos per emfatitzar com les més diverses religions han de promoure la pau, la coexistència i la fraternitat.

Després de l'11 de setembre de 2001, quan el fonamentalisme terrorista va tornar a l'escena internacional de manera pertorbadora, l'ancià Pontífex polonès va fer tot el possible per eliminar qualsevol justificació religiosa per l'abús del nom de Déu com a justificació de la violència, el terrorisme i l'assassinat d'homes, dones i nens innocents.

Benet XVI també va seguir el mateix camí al llarg del seu pontificat. El setembre de 2006, el Papa Ratzinger va dir als líders dels països musulmans: "Cal que, fidels als ensenyaments de les seves respectives tradicions religioses, cristians i musulmans aprenguin a treballar junts, com ja passa en diferents experiències comunes, per evitar qualsevol forma d'intolerància i oposar-se a qualsevol manifestació de violència".

Avui el papa Francesc signa un document en el qual no només es rebutja enèrgicament qualsevol justificació de la violència comesa en nom de Déu, sinó que es fan declaracions importants i vinculants sobre l'Islam i certes interpretacions del mateix. Hi ha un compromís per part de les paraules relatives al respecte dels creients de diferents religions, la condemna de tota discriminació, la necessitat de protegir tots els llocs de culte i el dret a la llibertat religiosa, així com el reconeixement dels drets de la dona.

També és significatiu l'èmfasi en una de les arrels més profundes del terrorisme nihilista, l'origen deriva d'una mala interpretació dels textos religiosos, però també d'un "deteriorament de l'ètica, que afecta l'acció internacional, i d'un afebliment de els valors espirituals i del sentit de la responsabilitat". Elements que afavoreixen la frustració i la desesperació, "portant a molts a caure en el vòrtex de l'extremisme ateu i agnòstic, o al fonamentalisme religiós, l'extremisme i el fonamentalisme cec". Occident i Orient, creients de diferents religions que es miren com a germans -declaren el Bisbe de Roma i el Gran Imant d'Al-Azhar- poden ajudar-se mútuament per intentar evitar que la guerra mundial es trenqui en tot el seu poder destructiu.

Font: www.vaticannews.va


0 COMENTARIS