El Museu Diocesà de Mallorca tanca les portes per convertir-se en el Museu d'Art Sacre de Mallorca


19 de febrer de 2019. 08:55h.

Coincidint amb l'aniversari de la seva fundació, el 23 de febrer de 1916.Coincidint amb l'aniversari de la seva fundació, el 23 de febrer de 1916, el Museu Diocesà de Mallorca tanca les seves portes durant uns mesos a partir del divendres 22 de febrer per dur a terme una profunda remodelació, tant des del punt de vista museològic com museogràfic. El Museu Diocesà, gestionat des del 2013 pel Capítol de la Catedral de Mallorca, ha realitzat diverses actuacions al llarg d'aquest temps, com exposicions temporals o visites guiades. No obstant, el Museu necessita un canvi per tal de modernitzar-se i acostar-se al públic, fent atractiu i, sobretot, comprensible el seu fons.

Així ho va voler el seu fundador, el bisbe Pere Joan Campins, qui ja va preveure d'una forma pionera i totalment visionària que aquest museu havia d'esdevenir "un centre viu de cultura artística i d'estudis històrics on el poble aprengui i s'il·lustri amb els seus tresors, on es celebrin exposicions d'art religiós, es realitzin conferències sobre els monuments sagrats més notables de l'illa i es custodiï un inventari gràfic dels mateixos".

Així doncs, el que es proposa des del Departament de Cultura de la Catedral, encarregat de la gestió del Museu, és realitzar una intervenció que es centra en cinc aspectes:

1. Una nova denominació: Museu d'Art Sacre de Mallorca, una denominació més comprensible per al públic, que integra la paraula "art" i, sobretot, que fa referència a la funció sacralitzada dels objectes, ja que aquesta fou la seva funció primigènia.

2. Un nou discurs expositiu, centrat en explicar la història de l'Església mallorquina a través del seu patrimoni històrico-artístic. Es substituiran, doncs, els criteris estilístics i cronològics, presents actualment, per uns criteris temàtics. A més, també s'incorporarà dins el discurs la història del Palau Episcopal, edifici que alberga el Museu i que, a la vegada, forma part de la història de l'Església de Mallorca.

3. Una nova museografia, més adaptada als nous temps, amb nous expositors i nous sistemes d'informació, tenint en compte també l'accessibilitat de continguts, amb recursos museogràfics pensats per al públic amb diversitat funcional.

4. Una nova distribució i circulació de l'espai, més coherent amb el nou discurs museològic. Es preveu que l'exposició deixi de ser permanent per convertir-se en una exposició oberta, amb un constant moviment de peces, la qual cosa, juntament amb la seva dinamització i programació d'activitats, convertirà el Museu en un espai dinàmic i viu, tal i com fou concebut en els seus orígens. També hi haurà un espai dedicat a exposicions temporals, que serviran per complementar el discurs museològic. Una novetat serà la creació d'un espai interactiu, amb reproduccions tàctils i accessibles per a tots els visitants.

5. Una nova programació que inclogui diverses activitats i iniciatives dirigides a tot tipus de públic: visites culturals amb diferents itineraris, projectes educatius, visites inclusives, exposicions temporals, jornades, conferències, etc.

Arran d'aquest canvi, el Museu d'Art Sacre de Mallorca s'ha de consolidar com un centre de conservació, investigació, exposició i difusió del patrimoni artístic-religiós de Mallorca, a més d'un important punt de trobada i de reflexió sobre la religiositat i la devoció popular a l'illa.


0 COMENTARIS