Sencelles vibra un any més amb la festa de la beata Francinaina Cirer


04 de març de 2019. 17:40h.

De manera especial en aquest 50è aniversari de l'ofrena floral.Brillant i memorable en tots els sentits fou la jornada del proppassat 27 de febrer, en què el poble de Sencelles es posava novament en peu per celebrar la festa de la Beata Francinaina Cirer i el cinquantenari de l'ofrena floral. Aquest acte és el més multitudinari i popular de tots els qui s'organitzen entorn de la beata sencellera i atreu cada any centenars de paisans i devots seus vinguts de tot arreu. Ells, amb els seus rams teixeixen el tapís floral multicolor que embelleix el monument que presideix, des del lloc més preeminent, la Plaça de la Vila. Aquest, obra de l'escultor Jaume Mir (1955), amb motiu del present aniversari ha pogut ser restaurat gràcies al patrocini de l'Ajuntament de Sencelles. La tradició de l'ofrena floral fou iniciada l'any 1969 gràcies a l'impuls de Sor Margalida Casasnoves i Llobera, Germana de la Caritat que aleshores era a Sencelles exercint de mestra a l'antic Col·legi de Sant Vicenç de Paül i les seves alumnes, un bon nombre de les quals, any rere any, encara hi participen. Un nou treball de l'investigador local Jordi Llabrés i Sans, presentat el dia 25 de febrer anterior, recull el testimoni i la història d'aquesta festa (L'Ofrena Floral, 50 anys de tradició, editat per la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver i Amengual).

Tot i que en el programa de celebracions d'aquest any hi han tingut cabuda les exposicions, la música, la cultura, els espais lúdics, solidaris i de pregària, els actes principals se centraren en el dia 27 de febrer. La nit anterior, com de costum, es va celebrar una vetla de pregària entorn del sepulcre de la Beata. El dia de la festa, al matí, el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, com un devot més de Sor Francinaina va peregrinar fins a Sencelles per afegir-se a la festa. Va presidir la missa dels peregrins i, després, va participar activament de l'Ofrena enmig de la multitud i participant de les expressions festives pròpies d'aquest acte. Quan la comitiva va arribar a la Plaça, l'encarregada de fer el pregó i de saludar tots els visitants ha estat aquest any la professora Caterina Maria Aloy i Gual, i el nin Guillem Cerdà Muñoz va posar per primera vegada paraula a un bellíssim poema que, compost per Antelm Ferretjans i Llompart, enalteix l'Ofrena dels qui estimen Sor Francinaina. L'acte celebrat posteriorment i destinat als nins i nines participants, també va ser presidit pel Sr. Bisbe.

Cap al vespre, la solemne concelebració de l'Eucaristia fou presidida per Mn. Josep Adrover. Durant la vetllada l'associació Tia Xiroia, entitat organitzadora de tots els actes celebrats, obsequiava als presents amb xocolata fusa i convidant-los a visitar alguns punts del poble, relacionats directament amb la vida de la Beata Francinaina, que per aquesta ocasió havien estat il·luminats artísticament.


0 COMENTARIS