Moscari celebra la festa major amb la tradicional festa des fadrí


30 de juliol de 2019. 14:02h.

Enguany s'ha afegit a la festa l'extraordinària decoració de carrers, feta pels veïnats, per engalanar tot el poble.El poble de Moscari va celebrar aquest diumenge 28 de juliol, la festa des Fadrí que venera a Santa Anna, patrona dels fadrins i fadrines, i a qui està dedicada l'Església Parroquial de Moscari, d'una manera molt participativa i amb gran sentiment de poble.

Aquesta festa es va recuperar a Moscari l'any 1982, gràcies als records que tenia d'aquesta festa Madò Margalida Martorell Mayol (Quela), de quan ella era jove, on recordava que el Fadrí Major, de bon matí, acompanyat d'una colla de xeremiers anava a cercar les fadrines del poble, fins i tot les fadrines que vivien a les possessions de Moscari o foravila, per convidar-les a participar de la festa i de l'ofrena a Santa Anna. Aleshores era rector del poble Mn. Bernat Morell, que va acollir la proposta de recuperar aquesta festa amb molta d'il·lusió.

La Festa des Fadrí segueix una mena de protocol que passa per l'elecció del Fadrí Major (enguany representat per Damià Andreu Ripoll), per part de les mateixes fadrines del poble, que després, el dia de la festa, són recollides pel Fadrí Major davant casa seva, portant rams de flors, el qual va vestit de pagès i porta una canya verda engalanada o endomassada amb cintes i flors, per acompanyar-les en processó pel poble fins a l'Església per assistir a l'Ofici Major i realitzar l'ofrena floral a Santa Anna. Igualment els fadrins també participen de la festa portant una canya verda endomassada.

L'any 1996 es va introduir a la Festa des Fadrí la figura de l'abanderat, paper que correspon al jove que l'any anterior va ser el Fadrí Major i que encapçala, després de la colla de xeremiers, la processó de la festa duent una bandera o estendard amb l'escut del poble brodat.

Enguany s'ha afegit a la festa l'extraordinària decoració de carrers, feta pels veïnats, per engalanar tot el poble.


0 COMENTARIS