"Vides exiliades: Refugiats avui"


11 de setembre de 2019. 11:42h.

El jesuïta Pau Vidal va impartir ahir horabaixa una conferència a Palma sobre la situació actual dels refugiats al món.La vida dels refugiats, la seva realitat diària, les dades reals d'acollida als diferents països i el compromís com a ciutadans davant aquesta situació han estat alguns dels continguts de la conferència pronunciada pel jesuïta Pau Vidal a Palma, al Col·legi Monti-sion, una xerrada organitzada pels Jesuïtes a Mallorca amb la col·laboració de Càritas Mallorca on varen assistir més de 50 persones.

Els països més empobrits: països d'acollida
A l'inici de la conferència, el missioner va apuntar diverses xifres sobre el nombre actual de migrants i refugiats a tot el món. Segons l'Organització Internacional per a la Immigració, a l'actualitat hi ha 258 milions de persones a tot el món que poden ser considerades migrants, de les quals 70,8 milions són persones desplaçades forçosament, i d'aquesta xifra, 25,9 milions són refugiades. Només 3,6 milions han pogut demanar asil polític, perquè la gran majoria de la gent, quan emigra, no té coneixement de la possibilitat de demanar asil.

També va apuntar que el 2018 hi va haver 13,6 milions de persones més desplaçades. Això significa 36 mil persones que fugen cada dia de casa seva.

Els llocs on es produeixen més desplaçaments són països amb conflictes bèl·lics com Síria, Afganistan, Sudan del Sud, República Democràtica del Congo, República Centreafricana, Somàlia i Eritrea. Dins aquesta realitat, Pau Vidal va destacar que els principals països d'acollida són Turquia, Pakistan, Uganda i Líban.

Espanya acull un total de 20.457 refugiats, un 0,04% de la població total del país. Alemanya té 1,2% de refugiats mentre que el Líban té de la seva població un 15,6% de refugiats. La Comissió Espanyola d'ajuda al Refugiat apunta que el 85% dels refugiats són acollits pels països més empobrits, unes dades que xoquen amb el missatge de por que transmeten alguns polítics de l'extrema dreta europea.

Per això, davant d'aquestes dades, Pau Vidal criticà el missatge de la Unió Europea de l'arribada en massa de refugiats a Europa, ja que es tracta d'un missatge erroni i fals, va dir, i que realment el que cal fer és un millor repartiment dels nombre de refugiats entre els diferents països, ja que si no es produirà una situació insostenible.

Per lluitar contra aquests missatges de rebuig cap al migrant, el jesuïta va reclamar impulsar la cultura de l'hospitalitat, visibilitzar alternatives per canviar el sistema actual capitalista d'acumulació de bens i apostar per un millor repartiment. Entitats com Càritas i altres institucions són espais per intentar crear un món millor i més just, però és un canvi que necessita temps, va afegir.

Testimoni de vida
Durant la conferència també es va escoltar el testimoni de Rokhaya Pouye, una dona nascuda al Senegal que va emigrar i va arribar a Mallorca el 2009, després de fugir del seu país dos anys abans on l'havien obligat a casar-se als 9 anys i on va tenir una filla als 15. Va arribar amb pastera a Tenerife, deixant dos fills amb els seus pares i posteriorment arribà a Múrcia. Es va quedar a Mallorca, on ha lluitat durant tot aquest temps per sortir endavant. Sempre ha volgut aprendre i per això va fer diversos cursos de cuina impartits per Càritas, un àmbit que sempre l'havia interessada perquè ja cuinava amb sa mare al Senegal. Aquesta formació, juntament amb la seva actitud de superació, li ha servit per ser contractada a l'àmbit de la restauració amb contracte fix. Rokhaya va poder reagrupar la seva filla gran i està pendent de poder reagrupar el fill petit. Ara ha format una nova família i, malgrat totes les adversitats que ha patit, està contenta del seu procés migratori i de poder donar a la seva filla la oportunitat d'escollir el seu camí.

Testimonis com el de Rokhaya, o el d'altres persones que se superen dia a dia als camps de refugiats de Sudan del Sud, on Pau Vidal ha viscut els darrers 6 anys, mostren una realitat d'esperança i ens mouen a mirar la realitat de les migracions amb uns altres ulls. Recordant que la història de la humanitat és una història de migracions i que Jesús de Natzaret va ser un refugiat polític, Pau Vidal finalitzà la conferència animant a treballar l'acollida des dels espais més pròxims: A casa, al barri, a les parròquies, a la feina... sense deixar de banda el reclam als representants polítics d'una gestió més humana i equitativa dels fluxos migratoris.


0 COMENTARIS