Quaresma 2020. El Papa: "Convertim-nos a un diàleg obert i sincer amb el Senyor"


26 de febrer de 2020. 14:44h.

Va tenir lloc aquest dilluns 24 de febrer la presentació del Missatge del Sant Pare per a la Quaresma 2020, el títol és: «En nom de Crist us demanam que us reconcilieu amb Déu» (2Co 5,20)."Invoc la intercessió de la benaurada Mare de Déu sobre la propera Quaresma, perquè escoltem la crida a deixar-nos reconciliar amb Déu, fixem la mirada del cor en el Misteri pasqual i ens convertim a un diàleg obert i sincer amb el Senyor. D'aquesta manera podrem ser el que Crist diu dels seus deixebles: sal de la terra i llum del món". Ho escriu el papa Francesc en el seu Missatge per a la Quaresma 2020, el títol de la qual és: «En nom de Crist us demanam que us reconcilieu amb Déu» (2Co 5,20) i que va ser presentat aquest dilluns, 24 de febrer, a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu.

Tornar contínuament a aquest Misteri, amb la ment i el cor
En el seu Missatge, signat a Sant Joan del Laterà el passat 7 d'octubre, Memòria de Nostra Senyora del Roser, el Sant Pare proposa quatre punts de reflexió: el Misteri pasqual, fonament de la conversió; la urgència de conversió; l'apassionada voluntat de Déu de dialogar amb els seus fills; i una riquesa per compartir, no per acumular només per a si mateix, amb la finalitat de "preparar-nos a celebrar amb el cor renovat el gran Misteri de la mort i resurrecció de Jesús, fonament de la vida cristiana personal i comunitària. Hem de tornar contínuament a aquest Misteri, amb la ment i amb el cor".

El Misteri pasqual, fonament de la conversió
Un primer punt que destaca el papa Francesc en el seu Missatge és que "l'alegria del cristià brolla de l'escolta i de l'acceptació de la Bona Notícia de la mort i resurrecció de Jesús: el kerygma". Qui creu en aquest anunci, afirma el Pontífex, rebutja la mentida de pensar que som nosaltres els que donam origen a la nostra vida, mentre que en realitat neix de l'amor de Déu Pare, de la seva voluntat de donar la vida en abundància. En canvi, si preferim escoltar la veu persuasiva del «pare de la mentida» correm el risc d'enfonsar-nos en l'abisme de l'absurditat, experimentant l'infern ja aquí a la terra, com lamentablement ens testimonien molts fets dramàtics de l'experiència humana personal i col·lectiva. Per això, en aquesta Quaresma 2020, el papa vol dirigir a tots els cristians el que ja va escriure als joves en l'Exhortació Apostòlica Christus vivit, és a dir, «Mira els braços oberts de Crist crucificat, deixa't salvar una vegada i una altra. [...] Així podràs renéixer, una i altra vegada».

Urgència de conversió
Un altre aspecte important a què convida el bisbe de Roma a contemplar més a fons és el Misteri pasqual, pel qual hem rebut la misericòrdia de Déu. "L'experiència de la misericòrdia, efectivament - escriu el Pontífex- és possible només en un «cara a cara» amb el Senyor crucificat i ressuscitat «que em va estimar i es va lliurar per mi». Un diàleg de cor a cor, d'amic a amic. Per això l'oració és tan important en el temps quaresmal". La pregària, assenyala el papa, més que un deure, ens mostra la necessitat de correspondre a l'amor de Déu, que sempre ens precedeix i ens sosté. De fet, el cristià resa amb la consciència de ser estimat sense merèixer-ho. "La pregària - necessita el Pontífex- pot assumir formes diferents, però el que veritablement compta als ulls de Déu és que penetri dins nostre, fins arribar a tocar la duresa del nostre cor, per convertir-lo cada vegada més al Senyor i a la seva voluntat".

L'apassionada voluntat de Déu de dialogar amb els seus fills
Aquest temps de Quaresma, indica el Papa Francesc, és un temps favorable per a la nostra conversió i mai no hem donar-lo per descomptat. Aquesta nova oportunitat hauria de suscitar en nosaltres un sentit de reconeixement i sacsejar el nostra ensopiment. "Tot i la presència -de vegades dramàtica, afirma el Pontífex- del mal en la nostra vida, a l'igual que a la vida de l'Església i del món, aquest espai que se'ns ofereix per a un canvi de rumb manifesta la voluntat tenaç de Déu de no interrompre el diàleg de salvació amb nosaltres". Aquest diàleg, precisa el papa, que Déu vol establir amb tot home, mitjançant el Misteri pasqual del seu Fill, no és com el que s'atribueix als atenesos, els quals «no s'ocupaven en res més que en dir o en sentir l'última novetat »(Ac 17,21).

Una riquesa per compartir, no per acumular només per a si mateix
Cap al final del seu Missatge, el Sant Pare recorda que, posar el Misteri pasqual en el centre de la vida vol dir sentir compassió per les nafres de Crist crucificat presents en les nombroses víctimes innocents de les guerres, dels abusos contra la vida tant del no nascut com de l'ancià, de les múltiples formes de violència, dels desastres mediambientals, de la distribució injusta dels béns de la terra, del tràfic de persones en totes les seves formes i de la set desenfrenada de guanys, que és una forma d'idolatria. "Compartir amb caritat fa a l'home més humà - afirma el Papa - mentre que acumular comporta el risc que s'embruti, ja que es tanca en el seu propi egoisme".

Cap a una economia més justa i inclusiva
Finalment, el papa Francesc assenyala que "podem i hem d'anar fins i tot més enllà, considerant les dimensions estructurals de l'economia". Per aquest motiu, en la Quaresma de 2020, del 26 al 28 de març, he convocat a Assís als joves economistes, empresaris i change-makers, amb l'objectiu de contribuir a dissenyar una economia més justa i inclusiva que l'actual. Com ha repetit moltes vegades el magisteri de l'Església, la política és una forma eminent de caritat (cf. Pius XI, Discurs a la FUCI, 18 desembre 1927). També ho serà ocupar-se de l'economia amb aquest mateix esperit evangèlic, que és l'esperit de les Benaurances.


0 COMENTARIS