Sor Aina Maria del Santíssim Sagrament serà recordada a Palma amb una placa commemorativa


11 de març de 2020. 10:01h.

La placa està instal·lada a la façana lateral de l'església de Santa Catalina de Sena.El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, el regidor d'Educació, Política Lingüística i Districte Nord, Llorenç Carrió, la coordinadora de Cultura, Francisca Niell, el director general de Difusió Cultural, Marcos Augusto, el vicari general del Bisbat, Antoni Vera, i altres representants de l'església de Mallorca, així com la doctora i escriptora Rosa Planas, varen assistir a la inauguració de la placa en honor de la il·lustre escriptora Anna Maria del Santíssim Sagrament, una de les escriptores i místiques més importants del segle XVII. La placa està instal·lada a la façana lateral de l'església de Santa Catalina de Sena –al número 9 de la plaça de la Porta Pintada– lloc on va professar la seva fe, va viure i també va morir.

Sor Anna Maria del Santíssim Sagrament va néixer a Valldemossa el 5 de gener de l'any 1649 com a Margarida Beneta. El 1677 va ingressar al convent de les dominiques de Santa Caterina de Ciutat de Mallorca, on va prendre el nom religiós de sor Anna Maria del Santíssim Sagrament. És la primera monja de la qual es té constància que hagi deixat obra escrita i va ser, també, una de les primeres dones a escriure literatura en català. Conreà la mística d'arrel lul·liana. Una de les obres més destacades de l'escriptora són els comentaris al llibre de Ramon Llull Llibre d'amic e Amat. Es tracta de 94 versets comentats entre 1687 i 1691. Són escrits místics, de caràcter molt personal, que la monja dominica expressa a partir d'una formació de base conventual i, per tant, limitada (cita la Bíblia, en especial els Salms, així com oracions i altres texts dels devocionaris a l'ús). Sor Anna Maria és una mística que té visions abundants, que normalment es relacionen amb la divinitat, i que s'expressa amb una familiaritat amb Crist que no deixa de cridar l'atenció.

Sor Anna va escriure també interessants texts narratius, de caràcter fragmentari, on buida el seu patiment interior que troba consol en els diàlegs amb Déu, presentats com a reals, on altra vegada predomina el to molt familiar amb què Jesús s'adreça a la monja. Va escriure també poesia mística, formulada amb dístics monorims amb versos de cinc més cinc, que presenten una certa manca de rigor formal. Segons Rosa Planas, "la placa fa referència a tots els segles d'oblit i d'ignorància sobre aquesta destacada figura. Volem fer justícia."


0 COMENTARIS