El Museu d'Art Sacre de Mallorca comença a caminar


11 de març de 2020. 10:41h.

El Capítol Catedral de Mallorca, juntament amb el Bisbat de Mallorca, ha decidit substituir la cerimònia d'inauguració del Museu d'Art Sacre de Mallorca per un format de portes obertes.El Museu d'Art Sacre de Mallorca obrirà les seves portes per donar la benvinguda a tots els visitants. Amb aquesta inauguració culminarà un any de canvis de l'anteriorment denominat Museu Diocesà, al qual se li ha dotat de noves condicions museístiques més adaptades als temps actuals.

El Capítol Catedral de Mallorca, juntament amb el Bisbat de Mallorca, ha decidit substituir la cerimònia d'inauguració del Museu d'Art Sacre de Mallorca, prevista per al 12 de març, per un format de portes obertes que evitarà aglomeracions, seguint les directius establertes per l'Estat espanyol en matèria sanitària.

Demà, 12 de març es podrà visitar el museu entre les 18:00 i les 21:00 hores, quedant així inaugurat. El visitants podran recórrer les diferents sales i gaudir de la bellesa del museu.

Igualment, queden ajornades les conferències vinculades a la inauguració fins a una nova data que es comunicarà oportunament.

El Museu
En primer lloc s'ha optat per un canvi de denominació, que implica a la vegada un canvi respecte de la seva orientació i conceptualització. I és que un museu d'art sacre és aquell que estructura la seva col·lecció a partir de peces que tenien en el seu origen una funció litúrgica i de culte i que, una vegada que perden aquesta funció, passen a ser exposades per a la seva conservació, divulgació i contemplació.

D'acord amb aquesta orientació, el Museu d'Art Sacre de Mallorca presenta un nou discurs museològic basat en els pilars de la teologia cristiana: Jesucrist, Mare de Déu, Església i sants, esdevenint així un museu que explica el cristianisme.

L'exposició permanent, dividida en quatre espais, ha estat concebuda com una exposició oberta, la qual estigui permanentment en moviment i circulació, de forma que es puguin integrar altres peces procedents d'altres parròquies, monestirs o convents de la Diòcesi, possibilitat així el coneixement i la valorització del conjunt del patrimoni artístic religiós de Mallorca.

Entre les peces que formaran part de l'exposició cal destacar, per una banda, les obres mestres de la col·lecció del Museu, algunes d'elles ja exposades amb anterioritat, com el retaule de Sant Jordi, la taula de la Passió o el drac de na Coca, però també d'altres que formen part del fons però que no s'havien exposat mai. Per altra banda, s'han incorporat a l'exposició, en forma de dipòsit, diverses peces de gran valor procedents de la Seu, com la taula de la Trinitat, un dels dotze tapissos flamencs o els valuosos Rimmonims.

Primera exposició temporal
Coincidint amb la inauguració del Museu d'Art Sacre de Mallorca, es presentarà la primera exposició temporal titulada "Del Museu Arqueològic Diocesà al Museu d'Art Sacre de Mallorca. Més de 100 anys d'història". Aquesta mostra ens farà viatjar en el temps, fent un repàs a la trajectòria del Museu i retent homenatge als episodis més importants de la seva història, com la seva fundació l'any 1906, la formació de la seva col·lecció o els projectes museològics que s'han duit a terme fins arribar als nostres dies.


0 COMENTARIS