Mans Unides aprova els primers projectes d'emergència per pal·liar l'impacte de la crisi del coronavirus en els més vulnerables


13 de abril de 2020. 08:00h.

L'ONG ha aprovat un primer enviament de més de 150.000 euros de fons d'emergència per fer front a necessitats bàsiques de la població més empobrida.


Des del començament de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, Mans Unides està treballant al costat dels seus socis locals dels prop de 60 països en què està present, per donar una resposta ràpida i efectiva a les necessitats i mancances que pugui estar experimentant la població més vulnerable amb la qual treballa.

"Molts dels nostres socis locals d'Amèrica, Àsia i Àfrica ens han demanat reconduir les activitats que estaven duent a terme en els projectes, per tal de poder dedicar fons i esforços tant a accions de prevenció del contagi per coronavirus, així com accions destinades específicament a combatre les conseqüències que les mesures de confinament adoptades per la major part dels governs estan tenint entre la població més empobrida: migrants, refugiats, treballadors precaris, dones, nins, ancians...", assegura Isabel Vogel, responsable de l'Àrea de projectes de Mans Unides.

"En alguns països s'han hagut de suspendre els programes que s'estaven desenvolupant i en altres s'estan posant en marxa accions per donar resposta immediata a les necessitats més urgents de la població i fer front a l'impacte que aquesta crisi està ja tenint", assenyala Vogel.

L'ONG de l'Església catòlica ha aprovat ja l'enviament de més de 150.000 euros dels fons d'emergència, que es destinaran a cobrir necessitats bàsiques de la població més empobrida en països com Guatemala, Índia o Israel i a pal·liar les mancances sanitàries per fer front a virus a Angola, Camerun i Malawi.

"A Angola, Mans Unides ha enviat 9.500 euros a l'hospital de Balambo per a una acció d'emergència composta per mesures de sensibilització i prevenció del contagi i per l'adquisició de medicaments, concentradors i màscares d'oxigen per facilitar la feina a l'UCI en una zona del país que encara es ressent de les dècades de guerra civil", explica Vogel.

Al Camerun, on les mancances sanitàries són també molt importants, Mans Unides ha donat suport, amb prop de 32.000 euros, una iniciativa d'emergència destinada a la prevenció del contagi del personal sanitari al populós barri de Talla, a la ciutat de Kibri, així com a la formació de les comunitats per evitar la propagació del virus. "Amb aquest projecte, que permetrà l'adquisició de 3.000 test ràpids i la realització d'activitats de sensibilització entre la població, treballarem per conscienciar les comunitats sobre les mesures a prendre per evitar el contagi i tractarem de detectar quines persones poden estar ja contagiades per coronavirus, en un lloc en el qual, per les seves condicions econòmiques, la població mai no podria tenir accés a aquestes proves; amb les implicacions que això té per a la propagació de la pandèmia", informa Isabel Vogel.

També a Malawi, un dels països més pobres del món i en el qual la població s'enfronta diàriament a la desnutrició i a malalties com la sida, la tuberculosi i la malària, Mans Unides va destinar prop de 27.000 euros a un projecte de prevenció i sensibilització que permetrà informar la població, a través de programes de ràdio i materials impresos, sobre el contagi per coronavirus. La responsable de projectes de Mans Unides explica que, amb els fons enviats, "el nostre soci de la diòcesi de Karanga adquirirà, també, 23 concentradors d'oxigen i 6 petits generadors per als centres sanitaris de la seva influència".

A Amèrica, la primera partida de fons d'emergència estarà destinada a Guatemala; concretament a l'abocador de Cobán, on els 45.500 euros enviats permetran fer front a la crisi alimentària que pateixen les 250 famílies més necessitades de l'abocador. "Amb aquests fons, es distribuiran setmanalment aliments i productes d'higiene a 1.500 persones que viuen en extrema pobresa. A més, dues vegades per setmana, es donarà un berenar nutricional als nins treballadors de l'abocador i es posarà en marxa un sistema d'alerta per detectar els casos de major risc", relata Vogel.

També a Àsia la preocupació de Mans Unides pels col·lectius de població més vulnerables és extrema. Allà, com a la resta dels continents, els socis locals de l'ONG estan ja treballant per socórrer la població més desemparada.

A l'Índia, al districte de Kamrup, on proliferen les famílies de treballadors migrants (més del 80% de la població), que han construït infrahabitatges als costats de la via de ferrocarril, es repartiran 1.500 kg d'aliments i 3.000 kits d'higiene i medicaments. "Mans Unides ha enviat ja gairebé 10.000 euros per ajudar a aquestes persones que viuen per sota del llindar de pobresa, però que, probablement, no siguin receptores de l'ajuda del Govern perquè no tenen un document oficial o prova d'identitat de residència", informa la responsable de projectes de l'ONG.

També des d'Israel, els socis locals de la Institució han demanat suport a Mans Unides per atendre un altre dels col·lectius més vulnerables d'aquesta crisi: els migrants. "Enviarem 30.000 euros a les dones eritrees sol·licitants d'asil, que solen treballar en el servei domèstic, interromput per les mesures de confinament. Amb aquests fons es lliuraran 200 tiquets perquè puguin adquirir, durant els propers 4 mesos, productes bàsics d'alimentació i higiene", explica Isabel Vogel.

Mans Unides continuarà treballant perquè la pandèmia de coronavirus no faci que caiguin en l'oblit els milions de persones que viuen una crisi permanent de fam i pobresa. "Aquestes persones viuen en països en els quals no és possible donar resposta a les conseqüències que el confinament i la malaltia estan tenint sobre la població. Vivim en un món global en què hem comprovat que ningú, per molt poderós que sigui, és immune a una crisi com l'actual. Esper que això ens faci reflexionar i ens ajudi a posar-nos en la pell dels que més pateixen, encara que estiguin lluny", assenyala Clara Pardo, presidenta de l'ONG.


0 COMENTARIS