Agraïment i suport als periodistes per part dels bisbes de la CECS


15 de abril de 2020. 12:25h.

"Els comunicadors sou garants d'esperança davant el Covid-19".


Els bisbes de la Comissió Episcopal per a les Comunicacions Socials de la Conferència Episcopal Espanyola, a la qual pertany el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, han expressat, a través d'un comunicat, el seu agraïment i suport als periodistes per la feina que estan realitzant en aquest temps de pandèmia. "Els comunicadors sou garants d'esperança davant el Covid-19", comença el text.

Adjuntam el text complet:

Els comunicadors sou garants d'esperança davant el Covid-19

Semblava que no arribaria el maligne coronavirus que castigava llunyanes zones de la terra, però de sobte els espanyols ens hem vist confinats a casa nostra, com succeeix en altres països. Enmig d'aquesta situació, vosaltres comunicadors i periodistes heu de narrar el drama mortal d'aquesta pandèmia i alhora els exemples esperançadors de lliurament i solidaritat que es donen en abundància en la nostra societat.

Els bisbes de la Comissió Episcopal per a les Comunicacions Socials (CECS), volem reconèixer el lluminós treball dels professionals que estan en primera línia d'aquesta guerra, com són els professionals sanitaris i els seus serveis auxiliars, laboratoris i farmàcies. Amb ells, tots els que ens faciliten la nostra vida quotidiana, repartidors i distribuïdors, comerciants i supermercats, serveis de neteja, de transport, de manteniment, funeràries, juntament amb les exemplars actuacions dels militars, guàrdies civils i policies.

També és d'agrair el servei dels sacerdots, donant consol en els cementiris, atenent des de les parròquies als qui estan sols i assistint els més necessitats, units a Càritas. Igualment, a tots aquells que contribueixen anònimament i solidàriament al bé comú, vagi el nostre respecte, admiració i agraïment. De manera especial, demanam i esperam la ràpida recuperació dels professionals que han caigut malalts i encomanam als qui han donat la seva vida pel bé de tots. Cada un d'ells fa veritat la petició del papa Francesc que ens convida a "prendre seriosament el que compta, a no perdre'ns en coses insignificants, a redescobrir que la vida no serveix, si no serveix. Perquè la vida es mesura des de l'amor" (Roma 6 d'abril de 2020).

En aquests moments difícils, els mitjans de comunicació ens permeten conèixer el que està passant amb tots els seus matisos i les seves complexitats, posen en context les informacions i donen resposta a les nostres preguntes. A més, difonen les indicacions que assenyalen les autoritats competents, que hem de viure en aquest moment com a societat, i ajuden a desmentir les notícies falses i els rumors que poden angoixar o fer caure en la desesperació o el desordre. El vostre servei és essencial per a una societat que estima la llibertat i la veritat.

Volem destacar el paper de les empreses de comunicació i la tasca social que vosaltres, periodistes, corresponsals i comunicadors, portau a terme en aquesta epidèmia: escurçant les distàncies geogràfiques i socials, obriu una finestra a l'esperança i al futur, donau a conèixer iniciatives solidàries i oferiu als que estan confinats a casa múltiples possibilitats per estar connectats amb el món i per desenvolupar les seves qualitats. Sense oblidar la capacitat d'entretenir amb programes d'humor, amb el cinema o la música, que ens permet sortir d'una rutina diària necessàriament estreta, i ens pot vincular amb el millor de la humanitat, l'art i la cultura. Sense aquesta tasca dels mitjans de comunicació, aquest aïllament seria moltíssim pitjor.

En moltes ocasions, aquest treball no està exempt de dificultats tècniques i de preocupacions personals en el present, però també en la por sobre el que pugui passar en el futur amb el vostre lloc de treball. L'agraïment de tots hauria de traduir-se en suport social perquè els mitjans puguin continuar fent la seva tasca ara i en un futur que es presenta difícil. Rebeu tots la nostra consideració, respecte i alè!

La nostra esperança està en què el coronavirus sigui vençut, no només pel treball individual d'alguns, sinó per l'esforç col·lectiu de cadascun que compleix el seu deure, que en el cas de molts de nosaltres és el de quedar-nos a casa. Cal treure lliçons del que està passant. Aquesta situació es pot superar junts, entre tots, sumant l'esforç de cada un per construir un temps nou ple de valors i amb un estil de vida molt més senzill i fratern.

Ha finalitzat el temps litúrgic de la Quaresma, però no ha acabat el nostre confinament a les cases, seguim en "situació quaresmal", però vivint amb sentit Pascual el goig i l'esperança que sorgeix de l'esdeveniment clau del cristianisme: Crist ha mort i ha ressuscitat, vencent el mal, la mort, el dolor i tota malaltia. Perquè Ell és l'Esperança dels vivents, dels que estan a prop i dels llunyans. A tots arriba amb la seva acció misteriosa i salvadora.

Quan moren les esperances dels pobles, desapareixen les cultures. Per això, a vosaltres homes i dones de la comunicació a Espanya us demanam que no us canseu enmig d'aquest fosc panorama. Siau portadors de la veritat i l'esperança en tot allò que feis i comunicau, perquè les vostres notícies i programes arribin al cor de la ciutadania adolorida. Sapigueu que estau present en les nostres oracions perquè el mal d'aquest espantós virus no us arribi i pugueu gaudir sempre de la "salut de l'ànima i del cos".

Tot i el que està succeint hem de desitjar-vos: Feliç Pasqua de Resurrecció! Amb el nostre afecte i benedicció.

+ Mons. Juan del Río. Arquebisbe castrense i president de la CECS
+ Mons. Salvador Giménez. Bisbe de Lleida
+ Mons. José Manuel Lorca. Bisbe de Cartagena.
+ Mons. Sebastià Taltavull. Bisbe de Mallorca
+ Mons. José Ignacio Munilla. Bisbe de Sant Sebastià
+ Mons. Antonio Gómez Cantero. Bisbe de Albarracín-Teruel
+ Mons. Joan Piris. Bisbe emèrit de Lleida


0 COMENTARIS