L'atenció de Càritas Mallorca cap als més vulnerables es dispara davant la crisi de la COVID-19


17 de abril de 2020. 12:51h.

Càritas Mallorca atén al voltant de 1.300 persones des del decret de l'Estat d'Alarma ara fa un mes. Més de 550 demanen ajuda per primera vegada a l'entitat.


Es compleix un mes des de l'inici del confinament provocat per l'emergència de la COVID-19 i des de Càritas s'ha vist com dia a dia el nombre de persones que sol·licita ajuda per a poder cobrir les seves necessitats més bàsiques augmenta de forma considerable.

Des del decret de l'Estat d'Alarma implantat el passat 14 de març, més de 550 persones han demanat per primera vegada suport a l'entitat. Aquesta xifra es suma a la mitjana de 700 persones/mes que s'estaven acompanyant des dels diferents programes de l'entitat. L'atenció que realitza Càritas Mallorca avui és més urgent i més intensa per aquest increment en el nombre de participants.

Perfil dels participants i demandes
La majoria de les persones que s'han apropat a Càritas fins ara vivien al dia, però per les circumstàncies actuals s'han quedat sense ingressos i no poden assumir les despeses més bàsiques, com són l'alimentació i l'habitatge.

Són famílies amb infants, famílies monoparentals, persones majors que no els arriba la pensió, persones que no tenen regularitzada la seva situació, persones soles... El perfil és molt ample tant per edat com per nacionalitats. Moltes persones sobrevivien treballant dins l'economia submergida (venda ambulant, treballadores de la llar sense contracte o feines agràries) però actualment han perdut els seus ingressos.

A més, hi ha un gruix de persones fixes discontínues que havia vengut a treballar la temporada turística, que han finalitzat la prestació d'atur i actualment no té cap ingrés.

Es dona la circumstància que persones que s'havien apropat a Càritas fa uns anys a causa de la crisi de 2008 però que havien pogut recuperar-se i estabilitzar la seva situació, han tornat ara a demanar suport a l'entitat.

Ara més que mai, els serveis de Càritas a prop de les persones Els programes de Càritas Mallorca s'han reformulat per a reforçar l'acompanyament telefònic, a més de mantenir obertes la seu central i l'espai Joana Barceló, des don s'atenen les cridades. Estar a prop i escoltar a totes les persones és el que s'intenta des dels diferents serveis, per tal de conèixer la seva situació i poder acompanyar-la i ajudar-la en aquests moments de dificultat i de preocupació.

Des del Programa d'Acció de Base, a més d'informar de les ajudes públiques i orientar cap als recursos més idonis per a la persona, s'han tramitat 181 ajudes econòmiques per donar suport en alimentació i habitatge, arribant a més de 27.000 €. A més s'ha d'afegir el suport que s'ha seguit fent des dels Centres de Distribució d'Aliments i del Menjador Social "Sor Isabel Bonnín" d'Inca (que atén a 132 persones diàriament, ara amb el repartiment del menjar a domicili).

A més, per a les persones que no poden accedir a altres prestacions i no tenen ingressos degut a la situació actual, el Govern Balear ha ampliat amb 2 mil noves prestacions la partida de la RESOGA (Renda Social Garantida). En aquest apartat, Càritas Mallorca està tramitant més de 610 RESOGA per a perfils diversos.

Continuant amb la línia de treball en xarxa que ha caracteritzat sempre a l'entitat, des de Càritas hi ha hagut i hi ha una coordinació intensa amb els serveis socials municipals, amb les diferents administracions (IMAS, Conselleria d'Afers Socials i Esports) i amb les entitats socials presents als diferents territoris.

Des del Servei d'Assessoria Jurídica se segueixen resolent molts de dubtes sobretot en matèria d'estrangeria, a persones que tenien el seu permís en tràmit, o aquelles que estaven a punt de poder sol·licitar-lo i altres dubtes que sorgeixen arrel de les notícies sorgides darrerament amb el tema de regularització de les persones que tinguin titulació sanitària.

Els Tallers prelaborals de Càritas (recuperació de juguetes, paper i bicicletes) estan tancats però s'ha fet seguiment de cada una de les persones que hi formaven part, amb les entitats referents (GREC - Grup d'Educadors de Carrer, serveis socials, UCA - Unitats de conductes addictives, etc) i els participants han rebut la beca de formació íntegrament, malgrat no hagin assistit (que sumen un total de 6.000 €).

Des del Projecte de Formació, Orientació i Intermediació Laboral han fet seguiment de les 198 persones que estaven al servei, informant i ajudant a gestionar diferents demandes (ofertes de feina, procediments d'estrangeria, noves prestacions per a empleades de la llar, ERTES i altres). A més de contactar amb 83 empreses col·laboradores i més de 50 empleadors de la llar, s'ha fet seguiment de les 113 persones que estaven duent a terme formació amb el programa, oferint-los formació online, recursos i altres possibilitats formatives.

El voluntariat: un pilar fonamental per a Càritas
Són moltes les persones que han fet i fan possible la missió de Càritas, i gran part d'elles són voluntàries. Degut a la situació d'emergència, moltes no poden desenvolupar la seva tasca concreta però segueixen formant part de la família de Càritas. L'Equip de Voluntariat segueix en contacte amb totes elles, preparant material de reflexió i pregària que s'ha fet arribar als voluntaris, sobretot durant la setmana santa i Pasqua.

Emperò, algunes persones voluntàries segueixen col·laborant des de casa. És el cas dels voluntaris dels diferents projectes de suport escolar i altres projectes grupals on participaven infants, i que estan telefonant a les famílies que hi participaven per saber com estan, quina és la seva situació actual, com estan els infants, com s'han organitzat per seguir les classes, etc. També han sorgit iniciatives a alguns barris de ciutat, com per exemple alguns voluntàries expertes en costura que han fet gorres per al personal sanitari de diferents centres de salut.

L'equip de suport de la Clínica Jurídica (advocats i supervisors) segueix més viu que mai, oferint recolzament a l'assessoria jurídica, facilitant-nos tota la informació que pugui ser útil en processos jurídics a les persones ateses.

I tots els Grups d'Acció Social de pobles que, amb coordinació amb els serveis socials municipals i altres entitats, segueixen atenent les necessitats de les persones més vulnerables. A més, des de l'inici de la crisi, a Càritas segueixen arribant oferiments de persones que volen fer voluntariat a l'entitat i col·laborar en aquests moments de dificultat.

Realitats visibilitzades arrel de la crisi
La crisi actual provocada per el Covid-19 ha visibilitzat realitats socials soterrades d'una població que ja arrossegava les conseqüències de la crisi de 2008, població desprotegida i que no s'havia recuperat d'aquell període de dificultat.

La situació de partida, tal com es va apuntar a l'informe Foessa sobre l'exclusió i desenvolupament social a les Balears presentat per Càritas Regional a l'octubre de l'any passat, ja alertava d'una població desprotegida. A l'informe ja es destacava que 243 mil persones de les illes patien una situació d'exclusió social, dels quals 98 mil estaven en situació d'exclusió severa.

L'accés a un habitatge digne (la incertesa de quedar-se sense casa), així com una feina precària amb sous que no arribaven per a pagar les despeses més importants, eren els factors principals que s'apuntaven a l'informe sobre l'exclusió a les Balears i que són precisament ara els factors de risc de la població que amb més força ha colpejat l'actual crisi.

Cada Gest Compta

Les entitats socials i les administracions, tant autonòmiques com locals, fan esforços per a donar resposta a tota la demanda que s'està generant i que cada dia va en augment. Són moltes les iniciatives de col·laboració que hem rebut per part d'empreses i particulars que ens han fet arribar diferents donacions que des d'aquí volem agrair i aplaudir.

La col·laboració és imprescindible en aquest temps de necessitat i d'urgència, i per això es demanen des de Càritas Mallorca aportacions econòmiques a través de la campanya CadaGestCompta, i així poder seguir acompanyant les persones que diàriament toquen la porta de Càritas.


0 COMENTARIS