1 de maig: Mesures socials urgents per atendre tots els treballadors que han quedat desprotegits


30 de abril de 2020. 19:00h.

Càritas Mallorca alerta, amb motiu del Dia Internacional del Treball, de l'aturada de les contraccions i l'anul·lació d'ofertes al mercat laboral per motiu de la pandèmia.


La crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del COVID-19 marca la celebració del Dia Internacional del Treballador on és més necessari que mai reivindicar mesures socials urgents per atendre als treballadors que s'han quedat sense feina i que estan dins la població més vulnerable, així com el compliment dels drets bàsics al món laboral per a garantir un treball digne.

La realitat, però, ens colpeja durament amb unes xifres molt lluny del que a Mallorca estam acostumats en aquesta època de l'any on ja s'iniciava la temporada alta i el número de contractes, treballadors de temporada en el sector turístic, augmentava de forma molt important.

La falta d'activitat en aquest sector turístic ha suposat una aturada en sec de totes les feines programades i per tant de les contractacions de treballadors, l'anul·lació d'ofertes i l'increment de baixes laborals. Així ho han anat constatant des de l'Àrea d'Ocupació de Càritas Mallorca on han caigut fins 70% les insercions laborals que es tramiten des d'aquest departament en comparació als 4 primers mesos de 2019, i un 80% les ofertes de feines que arribaven.

L'ocupació al servei domèstic també cau un 30% des de l'inici de l'Estat d'Alarma a través dels serveis d'ocupació, orientació i intermediació laboral de Càritas. Es constata una sensació d'inseguretat i de desprotecció cap a les dones que es dediquen professionalment a aquest àmbit durant aquest temps de pandèmia.

L'Àrea d'Ocupació de Càritas també alerta que més de 800 persones ja s'havien inscrit als projectes de recerca de feina de l'entitat durant els dos primers mesos de l'any, i no han pogut continuar el seu procés de recerca per la impossibilitat d'autocandidatures presencials i per l'absència d'eines i recursos informàtics. La bretxa digital que afecta molts participants ha suposat no poder continuar amb les formacions iniciades per l'entitat de forma online, ni poder accedir a altres ofertes de diferents fundacions, associacions i empreses; així com una dificultat per accedir a la informació sobre possibles ofertes de llocs de feina i la continuïtat de la recerca laboral a diversos portals.

Una altra economia és possible
Revaloritzar llocs de feina que fins aleshores es consideraven de baixa qualificació, professionalitzar sectors com la neteja, els serveis de proximitat i obrir la mirada a sectors ja existents, que poden ser un impuls a una nova economia: l'agricultura, les energies renovables, el reciclatge i reutilització de residus són algunes de les propostes de Càritas Mallorca amb motiu del 1r de maig.

Els petits empresaris i emprenedors també sofreixen en primera persona la inactivitat i la problemàtica de si podran reactivar els seus negocis, per això seria imprescindible una major protecció i una minimització de seves quotes.

Càritas Mallorca se suma a totes les entitats que formen la Iniciativa Església per un treball Decent i a les seves reivindicacions en aquest 1er de Maig plasmat en un manifest i que són un ingrés mínim garantit ; el Dret de la prestació per desocupació per a les persones empleades de la llar; la regularització extraordinària i immediata dels treballadors "sense papers" i un pacte d'Estat per la centralitat de la persona i el Treball Decent.


0 COMENTARIS