Mans Unides ha destinat ja 1,2 milions d'euros a projectes d'emergència per pal·liar les conseqüències de la crisi del coronavirus


14 de maig de 2020. 13:42h.

En aquests dos mesos, Mans Unides ha aprovat 45 projectes d'emergència per atendre necessitats urgents.


Mans Unides ha aprovat, ja, 45 projectes d'emergència, per un import proper als 1,2 milions d'euros, destinats a donar resposta a les peticions d'ajuda que l'ONG rep, diàriament, dels seus socis locals en els països més pobres del món.

"Des dels primers dies de la pandèmia, la nostra tasca habitual es va veure alterada i ens vàrem veure obligats a donar suport a iniciatives d'emergència dirigides a les poblacions amb les quals treballam. No obstant això, vàrem entendre la greu situació com "una circumstància més", és a dir, una dificultat que se suma a les que ja patien les comunitats més vulnerables, que són a les quals Mans Unides acompanya des de fa 61 anys", assegura Clara Pardo, presidenta de l'ONG.

Des del començament de la crisi, Mans Unides està treballant per adaptar uns projectes, donar prioritat als altres i per estudiar i donar suport en temps rècord les sol·licituds d'emergència rebudes.

"Aquesta crisi ens està plantejant reptes que mai haguéssim imaginat, però estam intentant donar resposta a aquests reptes sense perdre de vista quatre conceptes que acompanyen sempre el nostre procedir: proximitat, solidaritat, respecte i agilitat", assegura Pardo.

Exemples d'emergències
En aquesta línia s'emmarquen emergències com les aprovades a Cabo Delgado, la província més castigada de Moçambic, on la població viu sota mínims, i on la situació de conflicte armat està produint cada vegada més desplaçats. Mans Unides no podia ignorar les necessitats de 1.000 famílies de desplaçats i se'ls han enviat més de 50.000 euros destinats a la compra d'aliments i material higiènic.

A Haití, a l'àrea rural de Thomazea, el confinament està també causant greus problemes a les poblacions camperoles, que practiquen l'agricultura de subsistència. Mans Unides ha enviat 40.000 euros per comprar aliments, productes agrícoles i productes d'higiene per a 350 famílies empobrides. A més, se'ls està donant suport en tasques de prevenció del contagi del virus i en la instal·lació de punts de rentat de mans i desinfecció de llocs públics i llars.

A l'Índia, a l'estat de Madhya Pradesh, un dels més pobres de país, Mans Unides ha enviat fons per produir, comprar i distribuir kits de menjar, màscares i productes desinfectants per a 1.750 famílies, pertanyents a grups de risc: persones amb discapacitat, gent gran, persones amb sida i tuberculosi i malalts en general.

Aquests són només alguns exemples de la feina d'emergència que està duent a terme l'Organització en aquests mesos i que s'ha traduït en 14 projectes d'emergència a Àsia, 20 a Àfrica i 11 a Amèrica Llatina, "encara que aquestes xifres s'incrementen gairebé cada dia i, vista la situació, auguram que seguiran fent-ho durant bastant temps", assegura Clara Pardo.

Des del primer moment, l'ONG treballa al costat dels seus socis locals per donar solució a les moltes dificultats a què s'enfronten els col·lectius de població més vulnerables per causa de la pandèmia i per les mesures adoptades pels governs de molts països per evitar la propagació del virus. "Unes mesures que, si bé sembla que estan frenant el contagi per coronavirus, estan impedint, també, a bona part de la població mundial, sobretot als més vulnerables, afrontar les seves necessitats diàries", assenyala Pardo.

Al límit de la supervivència
 "La crisi ha posat al límit de supervivència a milions de persones que viuen en països econòmicament molt empobrits, els estats poden donar una resposta molt limitada a aquestes necessitats o ni tan sols poden donar resposta", lamenta la presidenta de Mans Unides.

"La disjuntiva entre morir de COVID-19 o de fam és una cosa que mai, cap ésser humà, hauria de tan sols plantejar-se. No obstant això, els missatges que estam rebent en Mans Unides ens fan plantejar-nos que aquesta disjuntiva és ja una realitat per a milions de persones", denuncia Pardo.

"Amb només una mica d'empatia podem adonar-nos del que significa aquesta emergència més enllà de les nostres fronteres, entre els que menys tenen; on l'accés a l'aigua és una quimera per a milions de persones, on els sistemes de salut són només accessibles per als que poden pagar-los i on una part de la població ja vivia diàriament amb greus, gravíssimes, dificultats econòmiques", denuncia Clara Pardo.

L'ONG considera que és urgent donar suport amb mesures eficaces a aquests països que "no poden retrocedir gens ni mica en els seus nivells de desenvolupament ni en els èxits aconseguits amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i amb els actuals Objectius de Desenvolupament Sostenible".

Un pas enrere seria un desastre i un retrocés gran seria una catàstrofe humana, econòmica, social i política que el món no es pot permetre", adverteix la presidenta de Mans Unides.

"Per això, Mans Unides ha llançat una campanya d'emergència. Demanam la col·laboració de tots perquè, ara, més que mai, l'ajuda als països del sud és vital perquè ells no es quedin de nou enrere i puguin també recuperar-se de la crisi que ha comportat la pandèmia", insisteix Clara Pardo.


0 COMENTARIS