Sants Abdon i Senén, patrons de la ciutat d'Inca


03 de agost de 2020. 12:50h.

No va faltar l'eucaristia patronal a la Parròquia de Santa Maria la Major, presidida pel bisbe Sebastià Taltavull i acompanyat pels preveres del poble.


La ciutat d'Inca gaudeix des de temps remots del patronatge dels sants màrtirs Abdon i Senén. És excusa per a fer festa a la ciutat del Raiguer, sempre amb les restriccions imposades per la nova normalitat. No va faltar l'eucaristia patronal a la Parròquia de Santa Maria la Major, presidida pel bisbe Sebastià Taltavull i acompanyat pels preveres del poble. A la seva homilia, reflexionà sobre l'actualitat del concepte martiri, i de la persecució encoberta o no que actualment pateixen els cristians: "Els màrtirs dels primers segles tenien molt clara la doctrina de Jesús. Entenien què significava el seguiment de Jesús i donar la vida per ell". I és que una de les constants de la història del cristianisme ha estat la persecució, encara avui dia.

Sants Abdon i Senén
A l'hora de parlar de la vida i de la mort dels sants, molt sovint es mescla la història amb la llegenda. El cas dels patrons Abdon i Senén no és diferent dels altres, i moltes vegades costa destriar allò que pugi ser llegenda d'allò que certament és història. Malgrat tot, Mn. Pere-Joan Llabrés ja apunta que poques són les dades que conservam sobre la vida dels sants i que les fonts de les quals disposam avui dia tan sols ens fan saber el seu nom, el dia que moriren i on foren enterrats.

Segons ens conta la llegenda, Abdon i Senén eren dos germans bessons, prínceps de Pèrsia. Quan l'emperador romà Deci (201-251) conquerí aquest regne se'n dugué alguns cristians juntament amb Abdon i Senén a Còrdova, on es convertiren al cristianisme. En aquella ciutat hispànica, l'emperador Deci féu matar els cristians i els dos nobles foren acusats d'haver amortallat els seus cossos, i per això condemnats a mort i conduïts una altra vegada a Roma. Una font de gran importància a tenir en compte és la Legenda aurea, la qual ens relata els fets succeïts en el martiri dels dos sants. Davant la negativa d'adorar els ídols romans i renunciar al cristianisme, foren condemnats a morir al circ romà lliurant-los a les feres. Una vegada davant les bèsties i veient que els animals es retien als peus dels sants, aquests foren assassinats i els seus cossos deixats davant l'ídol del Sol fins que, tres dies després, el diaca Quirí els recollí i els amortallà a casa seva. Segons el primer calendari romà conservat, la mort d'Abdon i Senén tengué lloc el 30 de juliol de l'any 250.


0 COMENTARIS