L'artista canari Pepe Dámaso dona una col·lecció d'obres de temàtica lul·liana al Bisbat de Mallorca


09 de octubre de 2020. 00:00h.

El divendres 9 d'octubre s'ha firmat la donació a Las PalmasL'artista canari Pepe Dámaso ha donat una col·lecció d'obres de temàtica lul·liana al Bisbat de Mallorca. L'autor realitzà aquestes obres en motiu del VIIè centenari de la mort del Beat Ramon Llull, que se celebrà l'any 2017 amb la convocatòria d'un Any Lul·lià on, entre molts altres actes, s'exposaren aquestes obres a la parròquia de Santa Eulàlia de Palma.

El divendres 9 d'octubre s'ha duit a terme a terme la firma de la donació de la important col·lecció de pintures, juntament amb una escultura, de temàtica lul·liana. L'acte ha estat a les 12 hores a la casa-taller de l'artista canari Pepe Dámaso, a Las Palmas. Allà s'hi han desplaçat representants del Bisbat de Mallorca, entre els quals el vicari episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens.

L'artista, Pepe Dámaso, home de fe i devot del Beat Ramon, conegué la figura de Llull ja a les Illes Canàries, lloc d'origen de Dámaso; ja que el llibres més antics produïts en terres canàries són tres volums manuscrits que copiaren els frares franciscans de l'antic convent canari de Jesús d'obres lul·lianes. Aquest nexe d'unió entre les Canàries i les Balears a través de la figura de Llull incità a l'estudi de la figura del Beat per part de l'artista i vehiculà també el geni artístic de Dámaso per aquella exposició.

Les obres donades són un conjunt de tres sèries de quadres i una escultura de temàtica lul·liana centrada en l'episodi hagiogràfic del cavall a Santa Eulàlia. Segons conta la tradició, abans de la conversió de Ramon Llull, aquest encalçà una donzella amb propòsits deshonestos i ella es refugià a Santa Eulàlia. Ramon, que anava a cavall, entrà dins el temple i quan la volgué violentar vegé un dels pits de la dona emmalaltits. Aquest fet, si bé no és plenament històric, serví per recalcar la conversió de Ramon Llull de l'antiga vida de pecat a una nova manera de ser i posà en marxa la immensa producció científica, literària i mística del Beat. L'escultura és un bust de cavall rodejats d'elements lul·lians de més d'un metre d'alçada. Els quadres, dividits en tres sèries reprodueixen els manuscrits lul·lians conservats a les Illes Canàries, uns dibuixos de gran format i uns collages de més petit format, tots ells inspirats en la conversió de Ramon Llull i la seva obra posterior.

Des del Bisbat agraïm i valorem en gran manera la generosa donació del Sr. Dámaso perquè és una mostra d'art contemporani sorgit des de la fe i inspirat per una de les figures senyeres de la nostra Església local de Mallorca. Aquesta mostra serà una baula important al llarg llegat que durant prop de vuit segles els cristians hem ofert a la societat illenca, en aquest cas, en forma d'obres d'art.

Tot d'una que sigui possible es programarà una mostra de les obres donades, a poder ser en el marc on foren concebudes com és Santa Eulàlia, i més tard es decidirà la seva ubicació definitiva. Són obres sorgides de la fe i que movent a ella, per aquest motiu es prioritzarà la seva exposició en aquells espais sacres i comunitats que no disposin de representacions del Beat Ramon i així ho sol·licitin, podent-hi accedir el públic que desitgi contemplar-les.

Han assistit a la firma en representació del Bisbat de Mallorca:

• Mn. Francesc Vicens, Vicari de Patrimoni Històric i Cultural del Bisbat de Mallorca

• Sr. Juan Guaita, comissari de l'exposició del 2017

• Mn. Nadal Bernat, membre de la comissió diocesana de Patrimoni

Acompanyant el Sr. Pepe Dámaso, autor i donant de l'obra, han assistit:

• Sra. Carmensa de la Hoz, comissaria de l'exposició del 2017

• Sr. Gustavo Socorro, advocat especialista en propietat intel·lectual


0 COMENTARIS