era foraster i m'acollireu"" property='og:title'/>

Mons. Sebastià Taltavull: "Hem de tenir una actitud evangèlica amb les persones immigrants. A l'Evangeli Jesús diu era foraster i m'acollireu"


26 de octubre de 2020. 15:00h.

Entrevista del bisbe de Mallorca al programa Al Dia, d'IB3 RàdioEl bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha explicat que per primera vegada s'ha afegit al consell episcopal un consell assessor format per un diaca i laics: "Treballa ben igual com a consell de direcció i hi ha tres dones, dos homes i un diaca. Hi ha paritat. Les reunions tenen un altre to, ha estat un gran avanç i crec que podrà fer molt de bé. Anam de cara a la igualtat i amb l'objectiu que les dones intervinguin més".

Sobre l'encíclica del papa Francesc Fratelli tutti, el bisbe Sebastià ha expressat que és un "recull de tot el seu pensament social que ha anat exposant al llarg dels darrers sis anys. En aquest moment dona pautes d'actuació per coses molt concretes, actituds que hem de tenir de responsabilitat personal, també en l'àmbit familiar, social, polític i econòmic". Pel que fa als drets humans, "tothom els proclama però ningú els col·loca dins dels estatuts jurídics perquè es compleixin a la pràctica. Per això el Papa en parla tant", ha assegurat el Bisbe.

Pel que fa a les persones immigrants, el Bisbe ha expressat: "Quan tractes directament amb les persones immigrants, te'n adones del drama que molt d'ells viuen i nosaltres no som ningú per dir 'no podem fer res per a aquesta gent'. Una vegada em va telefonar Oscar Camps, de l'Open Arms, perquè venien a Mallorca i tenien una dona a bord que volia anar a una església a donar les gràcies per haver-se salvat. Jo vaig parlar amb ella i vaig conèixer la seva història". Càritas compta amb una organització d'acollida d'immigrants i "és aquesta actitud la que s'ha de tenir: una actitud evangèlica. A l'Evangeli, Jesús diu 'era foraster i em vàreu acollir'. Hi ha una identificació claríssima de Jesús amb la realitat dels immigrants avui en dia", ha assegurat el Bisbe.

Precisament a Càritas, les persones ateses han augmentat entre un 30% i un 40% respecte de les dades del 2019. L'any 2019 –en 12 mesos– vàrem atendre més de 8.700 persones. En nou mesos del 2020, fins el setembre, hem atès a més de 9.000 persones. Un 47% de les persones ateses a Càritas enguany hi ha acudit per primera vegada. Les demandes prioritàries han estat alimentació, habitatge, higiene, treball. També demanen ajuda espiritual, psicològica, companyia... I són tant persones d'aquí com també immigrants. Durant aquests mesos també ha augmentat el voluntariat. Càritas compta amb 1000 voluntaris i hi ha hagut un ascens de més de 200 persones i n'hi ha que esperen per poder-se afegir. En aquest moments participen en formació de voluntariat unes 70 persones. "Agraïm molt totes les donacions que ha fet la gent, sobretot des que començà la pandèmia. L'Església treballa de forma coordinada amb la resta d'institucions, empreses i entitats d'acció social", ha conclòs.

Per altra part ha assegurat que des de l'inici de la pandèmia i amb les dificultats econòmiques que aquesta ha suposat per a moltes famílies, el Bisbat arribà a un acord cas per cas amb els inquilins que estan de lloguer a immobles de l'Església pel que fa al pagament del lloguer. En alguns casos es va condonar el lloguer, a d'altres es va decidir ajornar el pagament o fer terminis de pagaments.

També ha explicat que molts metges, infermers i persones voluntàries, que treballen intensament en aquests moments de pandèmia, formen part de d'Església i ha valorat i agraït públicament la seva tasca i el seu testimoni. Igualment s'ha referit a tots aquells que sense participar de l'Església fan exactament el mateix i fan el bé.

Pel que fa a l'escenari polític d'avui en dia, Mons. Sebastià Taltavull ha dit que "els polítics haurien d'aprendre a deixar de banda el comportament agressiu, perquè és un espectacle quan veiem el parlament. Davant tot el poble t'has de manifestar com ets. Aquesta vehemència agressiva en el context que vivim i que a més hi hagi confrontació entre nosaltres, això desanima i desconcerta. Els polítics haurien de donar un bàlsam d'educació i d'amabilitat".

El bisbe Sebastià afirmat que dins l'Església hi ha totes les tendències i ideologies. Que un vagi a missa és expressió de la seva fe, i hauria de ser expressió de la seva voluntat de comportament si és conseqüent. "Com a membre de l'Església, intent que la consciència de les persones pugui ser educada segons l'Evangeli i la mentalitat cristiana", ha dit.


0 COMENTARIS