Mons. Sebastià Taltavull, a les Matines de Nadal de la Catedral: «S'ha d'unir a l'amor l'esperança, a més i malgrat tot, la confiança en les reserves de bé que té cada poble»


26 de desembre de 2020. 12:00h.

El Bisbe recordà les víctimes i els afectats per la pandèmia i destacà la tasca dels professionals que lluiten diàriamentLa missa de la Nit de Nadal d'aquest 2020, marcada per la crisi sanitària, s'ha celebrat amb les esglésies més buides que en anys anteriors, i amb les mesures per evitar contagis, però igualment les parròquies i esglésies de Mallorca han celebrat les Matines de Nadal amb tota la il·lusió i esperança que implica celebrar el naixement de Jesús. S'han hagut d'adaptar a les mesures establertes per les autoritats sanitàries a causa de la pandèmia. El toc de queda a les 22h ha obligat a avançar l'hora de la majoria de les celebracions i totes les esglésies han complert amb l'aforament màxim del 30%, amb el distanciament corresponent i les mesures higièniques establertes. Precisament a causa d'aquestes restriccions, en moltes ocasions les Matines s'han retransmès en streaming, a través de les xarxes socials, i també pels mitjans de comunicació, per tal que tothom pogués participar de les Matines, de manera presencial o telemàtica.

A la Catedral de Mallorca, la missa de la Nit de Nadal s'avançà a les 19h, quan habitualment se celebrava a les 23h. Presidida pel Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, a la celebració de la Seu hi assistiren prop de 400 persones, l'aforament màxim permès per la situació sanitària. El Bisbe, en l'homilia de la missa de la Nit de Nadal d'aquest any tan difícil va recordar i va fer un reconeixement a totes les persones afectades i víctimes de la pandèmia: «Les més de 80.000 persones del nostre país que ens han deixat, més les 454 a les nostres Illes», fent una menció especial a totes aquelles persones que durant aquests mesos han mort en la soledat i no han pogut ser acompanyats pels seus familiars: «ancians i ancianes que s'han anat en silenci, sense rebre l'afecte familiar dels darrers moments i els qui en el moment de ser enterrats no han pogut comptar amb aquella mirada d'amor que quedaria gravada en el cor d'algú que s'ha sentit estimat. En aquest moment i és d'agraïr, també he de dir que molts han vist substituïda la presència familiar i han comptat amb la pregària de l'Església en el cementeri i després a la parròquia», expressà el Bisbe.

Mons. Sebastià Taltavull també reconegué d'una forma molt especial la implicació de tots els professionals en combatre la pandèmia i fer arribar a tothom les necessitats bàsiques: «mils de metges i metgesses, infermers i infermeres, amb tot el personal sanitari, treballadors i treballadores dels hospitals, clíniques, ambulàncies i farmàcies, tot el món relacionat amb la medecina, la pastoral de la salut i del dol..., que no han deixat en cap moment d'estar en peu de feina i, en moltes ocasions, fent més del que la professió els obligava». Recordà també que s'han atracat a Jesús tots aquells que s'han fet presents a una ciutadania necessitada de queviures, de pa de cada dia, ja sigui en els mercats, botigues i restaurants, o repartint allò més bàsic en els llocs de repartiment de menjar, de roba o d'ajuda econòmica amb el drama dels qui no han cobrat els ERTO o no han pogut disposar de la renda mínima o per qualsevol motiu han vist rebaixades les seves pensions. També recordà la feina dels qui ens regeixen i de les autoritats sanitàries, en orientar la població de cara a que tots siguem responsables i evitem contagis.

El Bisbe es referí al misteri de la Nit de Nadal, el misteri més gran, un misteri d'amor de Déu a la humanitat. «Déu, manifestat en Jesús, tot amor a tothom sense diferències de preferència d'uns sobre altres, encara que amb una prioritat pels més pobres perquè són els qui més el necessiten. La més bona notícia que ens pot arribar i que, avui, en aquest Nadal ens omple d'alegria i d'esperança enmig de la situació de pandèmia que no ens deixa tranquils. Així i tot, allò que semblava impossible ara es fa realitat de la manera més inaudita».

Acabà pronunciant unes paraules del papa Francesc, de la seva encíclica Fratelli Tutti: la política uneix a l'amor l'esperança, la confiança que hi ha en les reserves de bé de cada poble, malgrat tot. I demanà que tots hi posem de la nostra part, «assumint cadascú la pròpia responsabilitat per conservar bé aquestes reserves de bé que té cada poble i tenim cadascú i que, sobretot convertim aquest temps d'incertesa que vivim en una nova oportunitat per reforçar els vincles d'amistat, de confiança, de germanor, de solidaritat i d'esperança».

A les Matines de la Catedral de Mallorca es pogué gaudir del cant de la Sibil·la, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de fa 10 anys, interpretat per Raquel Ribas, i acompanyat per l'organista de la Catedral, Bartomeu Mut. En aquesta celebració també cantà per primera vegada la nova Capella de la Seu, dirigida per Raúl Martínez. Gabriel Castillo, de l'escolania de Vermells de la Seu, recità el Sermó de la Calenda.


0 COMENTARIS