Mons. Sebastià Taltavull, en la Festa de l'Estendard: «Necessitam crear vincles que assegurin un camí de fraternitat i en el qual s'hi vagi forjant l'amistat social»


31 de desembre de 2020. 00:00h.

La Diada d'enguany només ha comptat amb la celebració de l'Eucaristia, ja que la resta d'actes organitzats per Cort s'han suspès per la pandèmiaAquest 31 de desembre del 2020 s'ha celebrat l'Eucaristia per la Festa de l'Estendard a la Catedral de Mallorca. Una festa en què enguany, per mor de la pandèmia del coronavirus, s'han cancel·lat tots els actes d'aquest dia organitzats per l'Ajuntament de Palma, però sí que s'ha mantingut la celebració de la missa, que ha estat presidida pel Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull. La solemne celebració ha comptat també amb el ball de l'Oferta dels cossiers i cavallets de Palma.

Precisament en aquesta Festa de l'Estendard d'enguany, que com la resta d'activitats i celebracions s'ha vist restringida, el Sr. Bisbe ha volgut destacar la importància d'aquesta celebració de l'Eucaristia: «Tenim motius per celebrar aquesta festa en allò que té de vivència cristiana, perquè la trobada amb Jesús -ell que és la Paraula que prové de Déu i és Déu- sempre es font de joia, de nova força, de compromís social i, en aquests moments, sobretot, de consol, de cohesió comunitària i d'esperança. No tenim altra intenció que descobrir una vegada més la presència de Déu en el caminar de la nostra història religiosa i secular, i escoltar la paraula que ens diu. Llegir l'actualitat d'allò que avui commemoram i que va tenir lloc l'any 1229, ens situa davant d'una realitat nova i complexa».

Referint-se a la situació actual de precarietat sanitària i econòmica, precisament aquesta és la que ens ha forçat a pensar més en allò que és essencial i, així, anar deixant de banda tot allò altre que és més secundari i prescindible. «Ens ha fet més pobres, però tal vegada més austers, més empàtics i més autèntics», ha expressat Mons. Sebastià Taltavull.

«Avui, un any més, recordam la nostra memòria històrica mitjançant aquells esdeveniments que han marcat de forma definitiva en el temps el caminar del nostre poble», ha afirmat. El Bisbe ha fet èmfasi en la realitat d'avui, especialment d'aquest 2020, posant en el centre tots aquells i aquelles que durant la pandèmia ajuden i estan al servei dels demés: «aquesta veritat és la d'uns homes i dones que no han cercat els seus propis interessos, sinó que han servit gratuïtament i incondicionalment la comunitat humana». Tot i que la situació afecta més greument als més vulnerables, Mons. Sebastià Taltavull ha recordat que «aquesta situació extrema que estam vivint ha afectat també a moltes persones normalitzades que han vist tomballejar-se el seu estil de vida i les bases sobre les quals s'assentava la seva seguretat».

També ha expressat -i encara de forma més urgent per la situació de crisi sanitària i social que vivim- la necessitat de crear vincles que assegurin un camí de fraternitat i en el qual s'hi vagi forjant l'amistat social. «El camí eficaç cap a la fraternitat i la pau social -diu el papa Francesc a Fratelli tutti- és el d'una sana i bona política. En l'actual situació, va bé pensar que "hi ha coses que han de ser canviades amb replantejaments de fons i transformacions importants. Només ho pot liderar una sana política, convocant els més diversos sectors i els sabers més variats", així com expressa el Papa en la seva darrera encíclica.

Finalment, Mons. Sebastià Taltavull ha indicat que la celebració de l'Eucaristia a la festa de l'Estendard adopta un gran sentit, i més enguany: «l'aportació cristiana a la festa de l'Estendard és la pregària, la qual, a més de ser un acte de fe en el Déu creador i misericordiós, és una acció de solidaritat en bé de tot el poble pel compromís d'implicació que amb ell suposa. Celebrar enguany la festa de l'Estendard, Diada del nostre poble de Mallorca, i fer-ho d'aquesta manera tan retallada per la pandèmia, no ens eximeix dels nostres compromisos de ciutadans com a poble, sinó ben al contrari, ens és un estímul per entregar-nos encara més a estimar-lo i a servir-lo en les persones concretes que el formen i, en aquest moments durs que vivim, amb preferència als malalts i als més afectats a tots nivells».

La Festa de l'Estendard commemora l'entrada a la Madina Mayurqa, a partir d'aleshores anomenada Ciutat de Mallorca, de les tropes de la Corona d'Aragó de Jaume I el Conqueridor que el 31 de desembre de 1229 venceren els sarraïns. Aquest episodi històric posà fi al regne almohade i a la Mallorca musulmana. La Festa commemora, així, el naixement de la Mallorca actual i és una de les més antigues d'Europa, ja que data del segle XIII. L'Església de Mallorca celebra una missa per donar gràcies a Déu per la proclamació de l'Evangeli a la nostra illa, i la seva vigència per la recuperació de l'any 1229 fins al dia d'avui.

Fotografies: Catedral de Mallorca


0 COMENTARIS