Sencelles demana a Santa Àgueda la fi de la pandèmia


08 de febrer de 2021. 10:00h.

El poble celebrà l'Ofici en honor a la seva patrona el passat 5 de febrer complint amb les mesures sanitàries establertes per la Covid-19Els primers dies del mes de febrer, la comunitat cristiana de Sencelles ha donat glòria a Déu tot celebrant la festa de la patrona local, la verge i màrtir Santa Àgueda. Recordem que els orígens d'aquest patronat es donaren un any de fa molt segles que els nostres camps patiren una forta sequera i després de celebrar unes rogatives van prometre a l'Altíssim que declararien patró o patrona al sant o santa que els enviés la pluja. I així com conta la tradició, això succeí fa molts de segles, un dia 5 de febrer, festa de la santa de Catània.

Enguany tot i que s'han hagut de suspendre els actes populars per culpa de la pandèmia, alguns s'han pogut adaptar. Entre els sencellers i sencelleres s'ha fet viral un vídeo editat per l'Ajuntament de Sencelles i en el que hi ha participat més de 50 sencellers i sencelleres que posen de manifest que la devoció a Santa Àgueda apresa dels majors, avui és un sentiment ben viu i amb garanties de futur. Es pot visualitzar aquí.

Els dies previs a la celebració, el campanar de la Parròquia es va il·luminar d'una manera especial per anunciar a tots els veïns del poble i aquells que ho vessin d'enfora que Sencelles, malgrat tot, honora la seva patrona. Hi prenien especial protagonisme els rajos de llum vermella que sortien per les vint finestres que te la torre i que eren una al·lusió a la sang vessada pels màrtirs.

Ja el dia 5 de febrer ese celebrà l'Ofici solemne que aquest any presidí Mn. Nadal Bernat i Salas, vicari judicial del Bisbat de Mallorca. En el transcurs del mateix, com cada any es renovà el vot agraït que feren els avantpassats de celebrar sempre aquesta festa. Es pregà per tot el poble i les entitats que el formen, pels devots de Santa Àgueda i pels que s'hi encomanen a causa de les malalties dels pits, pels pagesos de tot arreu que el seu treball, molt sovint, depèn de la pluja del cel i, també, per tots aquells que eren habituals en aquesta diada i ara donades les circumstàncies actuals no s'hi podien fer presents. S'estrenaran uns goigs nous, composts per Rafel Bordoy i Pomar, musicats per Francesc Crespí i Cañellas i que ha il·lustrat Miquel Àngel Moncadas i Batle. Porten per títol Goigs a la Gloriosa Verge i Màrtir Santa Àgueda, que li canten els seus devots a la capelleta de la Plaça de l'Obra de Sencelles.

A la celebració hi assistí el poble i les autoritats locals, completant l'aforament de 140 persones permès per a l'ocasió, tot garantint en cada moment la distància entre tots els presents i les mesures higièniques. L'ofici solemne, com a nota important, acabà amb una oració especial que feu el rector, Mn. Josep Adrover i Vallbona, davant la relíquia de Santa Àgueda demanant que s'acabi la pandèmia de la Covid-19.

Aquest 2021 es registra una efemèride important, la del 375è aniversari de la oficialització del patronat de Santa Àgueda a Sencelles. Esdeveniment que s'espera poder celebrar l'any que ve, sense restriccions i com l'ocasió bé es mereix.


0 COMENTARIS